Огромен интерес към конкурси за митничари в Свиленград, Бургас и Русе. Традиционно най-желани са позициите в Свиленград, разказва Нова ТВ. За какви заплати се борят кандидатите и какви знания трябва да покажат, за да започнат да дежурят на границата?

Традиционно за конкурсите в митница Свиленград интересът е огромен.

И този път е така. За 6 свободни места са кандидатствали 82 души. 74 от тях са допуснати до първия писмен изпит, а след това предстои и интервю за одобрените. При последния конкурс за 20 свободни места кандидатстваха над 320 души. Всички те се борят за заплата от 600 лева.

Тодор Трифонов е един от явилите се на днешния изпит 63 кандидат-митничари. 11 души пропуснаха шанса си.

Основна мотивация за хората в региона е сигурната държавна работа, макар и заплатата да е едва 600 лева.

Естествено, никой не казва, че се бори за място на митницата заради възможността да заработва пари от подкупи. „То се носят легенди, надявам се, че вече не. Надявам се, че нещата са туширани”, казва кандидат-митничарката Катина Георгиева.

„Щом са легенди, предполагам, че са верни. Няма какво да ги крием тези неща и да говорим друго, което не е така и не е вярно за повечето хора. Аз съм против тези неща и когато се явявам на такъв конкурс, се чувствам много не на място”, обяснява кандидат-митничарят Тодор Трифонов.

От Митницата обаче признаха, че трябва да продължата да работят срещу корупцията в редиците си.

„Имаме много да работим специално за това. Надявам се да променим имиджа на митницата”, казва Юлиан Мирков, началник на Митница „Свиленград”.

На писмения изпит въпросите са предимно от митническото законодателство. Лоялността ще бъде проверявана при интервюто, което ще е още по-трудно за кандидатите. „Няма верен и грешен отговор. Комбинация от въпроси, които водят до верния извод или грешния извод”, добавя Мирков.

И едно предупреждение – не винаги при въпросите за корупция, най-добрият отговор е очевидният.

След приключването на всички етапи, одобрените ще преминат 7-месечно обучение и на практика ще започнат работа в Митница „Свиленград” догодина.