Русия подготвя военна операция в Сирия срещу групировката „Ислямска държава“ (ИД), твърди израелското електронно издание ynet.

Следващите дни във военна база в Сирия ще пристигнат руски военни пилоти, които ще атакува целите на ИД с изтребители и хеликоптери.

Според западни дипломати първите руски военни вече са пристигнали в Сирия и са настанени в база край Дамаск, която е контролирана от режима на президента Башар Асад. Тя ще бъде основната база на бъдещите въздушни операции. Предстои пристигането на съветници, инструктори, логистичен и технически персонал, ПВО персонал и самите летци

Западни дипломати подчертават, че администрацията Обама е изцяло в течение на руския план за директна намеса в Сирия, но още не е реагирала. Липсата на опозиция от страна Вашингтон срещу този план съвпада с прекратяване на призивите за отстраняването на режима на Асад.

Западни дипломати припомнят също за серията преговори напоследък между Москва и Иран, посветени на заплахата, която ИД представлява за режима на Асад. В резултат е било постигнато стратегическо решение: да се направи всичко необходимо, за да остане Асад на власт, за да остане Сирия бариера срещу разпространението на радикалния ислям в бившите съветски републики.

Няма съмнение, че военните операции на Русия в небето на Сирия ще променят съществуващата картина в Близкия изток. Руснаците нямат планове за операции срещу Израел или други страни от региона и главната им цел е ИД. Но тяхното присъствие ще представлява предизвикателство за операциите на израелската бойна авиация в Близкия изток.