Папа Франциск призова свещениците да опрощават жени, които са направили аборти, както и докторите, които са ги извършили, пренебрегвайки строгите канони на Католическата църква по въпроса.

„Взех решение... по случай Юбилейната година да призная на всички свещеници правото на лична преценка да освободят от греха тези, които са го причинили, и тези, които с разкаяно сърце са потърсили прошка за това“, каза папата.

В свое послание по случай специалния период за опрощаване на греховете и всеобщо помилване Франциск заяви, че докато „трагедията на аборта се преживява от някои с повърхностна осведоменост... много други... смятат, че нямат друг избор“.

Аржентинският глава на Римокатолическата църква допълни също, че е наясно с натиска, на който са подложени някои жени, да направят аборт, допълвайки, че самият той се е „срещнал с толкова много жени, които носят в сърцето си белега на това агонизиращо и болезнено решение“.

По-рано тази година папа Франциск обяви т. нар. Юбилейна година, която ще продължи от 8 декември 2015 до 20 ноември 2016 г. и ще се отбележи не само във Ватикана, но и в диоцезите по света.