Огромният поток на имигранти е лесен начин за изкарване на бързи пари от трафик на хора, точно затова основната част от престъпния контингент в България се е насочил към тази дейност. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Всички, свързани със случая с 71 мъртви мигранти, са задържани. Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата”, поясни Бъчварова.

„Нямам повод да кажа, че има някакъв проблем. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност”, коментира Бъчварова. Тя посочи, че при толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България, защото той дава възможност за натрупване на бързи печалби.

Откриват нови центрове за регистрация на бежанци

Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция.
„Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност”, заяви Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи обясни, че предварително се взимат мерки. „Вчера взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница”, подчерта Румяна Бъчварова.

Рецидивист от Лом сред задържаните българи

Единият от задържаните за смъртта на 71 бежанци в Австрия българин е познат на властите в страната и е бил издирван за различни престъпления, включително и за трафик на хора.

Това става ясно от публикация на германското издание Der Spiegel, което оповести имената и на останалите арестувани българи. На 27 август в Австрия, в близост до границата с Унгария, бе открит камион, пълен с мъртви емигранти, най-вероятно от Сирия. Българите и един афганистанец ще останат в ареста за един месец.

Рецидивистът е 29-годишен мъж от Лом. Името му е Методи Г. Другите задържани са Цветан Т. на 32 години и Касим С. на 50 години. Към момента самоличността на на афганистанеца не е потвърдена. Появи се информация, че това е Самсурямал Л. (28 г.).

Методи е успял да се измъкне от полицията през юли, когато полицията в Бавария открила в превозно средство 38 нелегални мигранти от Афганистан. При друг случай, през август 2013 г. той е заловен да шофира без книжка.

Прокуратурата в Дагендорф е стартирала разследване срещу него.