По-малко от пет месеца след последните парламентарни избори, на 1 ноември турците ще гласуват отново за един от най-големите залози в политическата кариера на президента Реджеп Тайип Ердоган. Но резултатът от предсрочните избори според анализатори може да бъде точно такъв, какъвто беше и при предишния вот от 7 юни.

Това би било лоша новина за Ердоган, който иска управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), сред чиито основатели беше и той, да спечели отново мнозинството, което тя държеше от идването на власт през 2002 г., но загуби при последните избори. „През последните няколко седмици няма фундаментална промяна, няма промяна, която би помогнала на ПСР да спечели и да формира еднопартийно правителство“, е оценката на Нигар Гьоксел, старши анализатор от Международната кризисна група (МКГ) в Истанбул. „Вероятно ще бъдем в същия застой като преди. Но все още може да има много промени.“

Откакто изборите от 7 юни нанесоха най-големия досега удар на Ердоган, заядливият турски държавник изглежда решен изборите да бъдат повторени. Той омаловажава идеята за коалиция, незабавно призова към преиграване на изборите след провала на разговорите за коалиция и почти не остави у турските избиратели съмнение кого трябва да изберат на 1 ноември. Ердоган се стреми не само към мнозинство, а към мнозинство от три пети, което би позволило на ПСР да свика референдум за неговата мечта – промяна на конституцията за създаване на президентска система, начело на която ще е той.

На 7 юни ПСР получи малко под 41% от гласовете, което е доста под резултата й от 2011 г., който беше малко под 50%, и всички шансове за спечелване на мнозинство попаднаха в безизходица поради силното представяне на класиралата се на четвърто място прокюрдска Народна демократична партия (НДП). Критиците обвиняват Ердоган за започването на трансгранична военна операция срещу Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) с целта да дискредитира НДП, която е обвинявана от него, че е лице за поставенитте извън закона кюрдски екстремисти.

Но макар правителствените медии да твърдят, че са убити 943 бойци от ПКК при безмилостната въздушна кампания, проучванията на общественото мнение не показват радикална промяна в намеренията на избирателите. Според последното проучване на Метропол ПСР би спечелила 41,7% от вота, а НДП би увеличила резултата си до 14,7%. „Към днешна дата изглежда, че предварителните избори няма да създадат много по-различна политическа картина от тази, която имахме след 7 юни“, казва председателят на Метропол Йозер Сенчар. Нэ с непоказващия никакви признаци за компромис Ердоган, който е направил политическата битка с табутата своя запазена марка, Турция рискува да заседне в продължителен застой.

Президентът даде ясно да се разбере неговото отвращение от коалицията и иска ПСР да се върне сама на власт за да извърши промяната на националната инфраструктура преди 100-годишнината от основаването на съвременна Турция през 2023 г.

Междувременно най-естественият партньор на ПСР – кларимата се на трето място Партия националистическо движение (ПНД) – остава ивън пейзажа, след като нейният инатлив водач Девлет Бахчели отказа да подкрепи коалиция.

Ердоган, който след 11 г. като премиер, стана президент преди година на 28 август 2014 г. при първия досега директен избор на турски държавен глава и сега се стреми да обнови поста. За първи път Турция сега има два демократично избрани центъра на властта – президент и парламент – и това е основата на сегашната безизходица. „Перспективите за след 1 ноември може би ще бъдат малко по-вече от същото: демократично избран президент изправен пред демократично изразеното „Не“ на неговия стремеж към изпълнителната власт“, казва Марк Пиерини, учен от Карнеги Европа. „Приемането или не на тази задънена улица ще определи политическия климат в Турция през идващите месеци. Междувременно има реален риск от политически хаос.“

Анализаторите предупреждават, че все още много неща може да се променят, след като турските власти увеличават натиска върху НДП и арестуваха няколко от нейните кметове по обвинения в подкрепа на „самоуправлението“ в югоизточните райони. Премиерът Ахмед Давутоглу сформира, в съответствие с конституцията преходно правителство за управление на страната преди изборите, в което има и двама представители на НДП.

Но ПСР отбеляза основен пробив, след като депутатът от ПНД Тугрул Тюркеш з син на основателя на партията – се възпротиви на обикновено твърдата като чугун партийна линия за участие в служебния кабинет, с което постави лидера на националистите Бахчели в състояние на апоплектичен удар от гняв.

„Няма да се наложи да чакаме дълго – след два месеца ще видим дали тактиките на Ердоган и Давутоглу ще се докажат като успешни“, написа в електронния в. „Радикал“ коментаторът Мурат Йеткин.