Общо 3650 имигранти пристигнаха с влак във Виена вчера, най-големият дневен брой пристигащи за тази година, съобщи австрийската полиция.

Бежанците пристигнаха в австрийската столица, след като бежанците получиха разрешение да напуснат Будапеща, въпреки че много от тях нямат визи.

„Все още сме в процес на проверка колко от тях са лица, търсещи убежище”, каза говорителят на австрийската полиция Патрик Майерхофер пред АФП.

Вчера влаковете на хилядите мигранти бяха спрени на австрийската граница за няколко часа. След пристигането си в столицата, много от емигрантите са се прекачили на влакове за австрийския град Залцбург или за германския град Мюнхен.

По-рано беше съобщено, че Виена ще връща на Будапеща тези имигранти, които вече са били регистрирани в центровете за бежанци в Унгария, докато останалите ще получат разрешение да продължат пътя си.

Досега близо 2000 души трябваше да останат в продължение на дни в импровизирани бежански центрове на гара в Будапеща. По-рано полицията не им разреши да напуснат центъра, дори и да имат валидни билети за превоз и документи, тъй като те не разполагат с необходимата виза, за да се движат на територията на Шенгенскта зона.

Те получиха разрешение да напуснат центъра и да потеглят с влакове към Австрия и Германия.