Хората, които редовно не си доспиват, са четири пъти по-изложени на опасност да се разболеят от хрема, установи американско проучване, цитирано от Франс прес.

Екипът на Арик Пратър от Калифорнийския университет в Сан Франциско подложил на тестове 165 доброволци, които се съгласили да бъдат заразени със слаб вирус на хрема. В същото време били проследени сънните им състояния.

Доброволците били настанени в хотел в Питсбърг в продължение на една седмица. След това те били заразени с вирус на хремата посредством капки за нос. Учените проследили развитието на болестта и връзката ѝ със съня. Онези от участниците, които били спали по-малко от 6 часа през нощта, се оказали изложени на 4,2 пъти по-голям риск от хрема, в сравнение с онези, които били спали над 7 часа. Онези пък, които се унасяли в сън само 4,5 часа били изложени на 5 пъти по-голям риск от хващане на хрема.

Недоспиването водело до по-голям процент заразявания, независимо от възрастта на доброволците, от расата им, от образованието и приходите им. Нямало значение дали са пушачи, или не. Според статистиката 20 процента от американците спят средно по-малко от шест часа през нощта, припомня агенцията.