Сватбен костюм ли купуваме или униформа, питат родители, шокирани от цените на ученическите облекла. Комплектите със символите на съответното училище тръгват от 47 лв., а в някои елитни гимназии в страната достигат до 200 лв., пише "Телеграф".В навечерието на новата учебна година гимназисти завъртяха търговия с униформи втора ръка, които излизат между два и три пъти по-евтино от новите. Сайтовете за колективно пазаруване вече са пълни с такива обяви. Оказва се, че едни от най-скъпите униформи са във Варна. 

"В нашето училище ни обявиха безумни цени - блуза тип "Лакоста" с дълъг ръкав - 20 лв., с къс -18 лв., суичър - 42,50 лв., плисирана пола - 24 лв.", оплака се майка, която едва свързва двата края, но трябва да осигури на детето си над 100 лв., за да ходи облечено според изискванията на избраното от него училище. 

В едно от варненските училища директорката сподели, че не е задължително да се купуват блузите от фирмата-производител на униформата. 

В търсене на по-евтин вариант от родителите се стига и до куриози. Във Велико Търново се носи като легенда историята на баща, който миналата година пременил сина си за първия учебен ден със старата си комсомолска униформа отпреди 40 г. Родителят установил, че новият школски костюм на детето му е едно към едно с неговата от средата на 80-те г.