Единият от каналджиите, задържани в Унгария заради задушените 71 бежанци в камион, изоставен миналия четвъртък на магистрала в Австрия, се казва Методи Г. и е от Лом. Мъжът има богато криминално досие в Германия, съобщи онлайн изданието на “Шпигел”, цитирано от "Труд".Според “Шпигел” имената на другите им съзаклятници, арестувани в Унгария, са Цветан Т. на 32 г. и Касим С. На 50 г., също български гражданин. Името на четвъртият задържан наш гражданин не се съобщава.

Още преди задържането му Методи Г. (29 г.) е бил обявен от германските власти за издирване, включително заради нелегален трафик на бежанци.

На 25 юли т. г. той е управлявал Citroen Jumper, в който били натъпкани 38 афганистанци. Джипът е бил спрян от патрул на магистрала А3, недалеч от разклона за баварското градче Хенгерсберг. Шофьорът заковал, но той и придружителят му успели да избягат. Полицаите открили в джипа бежанците, както и временната регистрация на превозното средство, направена в Унгария и издадена на името на Методи Г.

Проверка установила, че за него това не е първото прегазване на германския закон. През август и октомври на 2013 г. ломчанинът е бил залавян да шофира в Бавария без книжка. КАТ в Дегендорф и съответно в Щраубинг му наложил глоба от няколкостотин евро, която той не платил.

Оказало се, че Методи Г. е стар познайник на немските власти.
В ранните часове на 28 юли 2009 г. той нападнал бензиностанция в град Бохум, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Българинът насочил пистолет срещу касиерката от нощната смяна и я принудил да му предаде оборота от 1000 евро. След известно време той пак посетил бензиностанцията, жената го разпознала и подала сигнал в полицията. Тогава той шофирал форд и успял да избяга. Следствието срещу него било замразено, тъй като бил без установен адрес.

И задържаният сега за камиона ковчег афганистанец с унгарска лична карта Самсооримал Л. (28 г.) бил познайник на немската полиция, тъй като пребивавал в Германия нелегално.