Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 15 000 лева за тревогите и страданията, причинени му от едно от четирите показни дела, които се водиха срещу него.

Делото е заведеното по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Цонев се оплакал за най-стария процес, който се води срещу него, започнал през 2002 година с обвинения за длъжностни престъпления, съобщава сайтът "Правен свят".

Тогава прокуратурата го обвини, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август-декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.

Той трябваше да отговаря за причинени вреди в размер на 970 653 лева на бюджета на военното министерство. Разследването за четирите сделки беше прекратено година по-късно, но през 2009 година военните прокурори го възобновиха. Софийският военен съд, а по-късно и Военно-апелативният съд не намериха вина при действията на Николай Цонев, а ВКС го оправда окончателно преди 3 години.

Пред Софийския градски съд (СГС) Цонев доказва, че заведеното дело му е създало изключителни притеснения и стрес, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена.

В молбата си, в която Цонев е искал обезщетение от 50 000 лева за неимуществени вреди, той изрично посочил, че имало и медийно отразяване по това дело, цитирало се в докладите по правосъдие в Европейската комисия.

"Тежко, притеснително, стресово, потискащо изживяване било за него, защото при всяка среща с медиите започвали с въпроси дали е виновен. По същия начин протичали и срещите с хора на обществени места – трябвало да доказва, че е невинен. Делото се отразило отрицателно върху политическата му кариера", посочва и свидетелка в полза на Цонев.

Според Софийският градски съд е безспорно, че Цонев е претърпял вреди от незаконното обвинение и "липсва логично обяснение защо едно прекратено производство е възобновено повече от пет години по-късно". Съдът му дава обезщетение за неимуществени вреди от 30 000 лева. Отделно Цонев е обезщетен и с почти 10 000 лева за имуществени вреди – разходи за адвокат и лихви от внесени парични гаранции.

Софийският апелативен съд (САС) обаче е намалил обезщетението за имуществени вреди до 15 000 лева и премахва обезщетението за неимуществени. Според съда Цонев не е имал повод да изпитва тревоги, а в периода 2002-2003 г. той не е бил публична личност и "липсва обществен резонанс на наказателното преследване".

Присъдата е обжалвана от Николай Цонев пред Върховния касационен съд.