Служител на националната гвардия е загинал, а други 90 души, повечето от които полицаи, са били ранени по време на протест пред парламента в Киев. Причина за недоволството стана приемането на първо четене на проекта за конституционна реформа, даващ повече правомощия на контролираните от бунтовници източните райони на страната.

Служителят на гвардията е загинал след смъртоносен изстрел в главата, съобщиха властите в страната.

„Той почина на операционната маса“, каза говорителката на националната гвардия Светлана Павловска. Според Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър Арсен Аваков, някои от протестиращите са използвали пистолети и гранати.

В същото време стана ясно, че около 90 полицаи са били ранени по време на протестите.

„Пред Върховната Рада има около 90 ранени. Няколко от тях са в критично състояние”, съобщи от своя страна Аваков на страницата си във Фейсбук.

Свидетели на протеста са съобщили за силна експлозия и пристигнали линейки на мястото на инцидента.

До сега силите за сигурност са задържали около 30 човека като според вътрешния министър се очакват още арести. Според него някои от протестиращите са хвърляли устройства с експлозив и са носили тениски с логото на националистическата украинска партия „Свобода“.

По-рано украинският парламент прие на първо четене проекта за конституционни реформи, изисквани от Запада, които предоставят по-голяма автономия на източните територии, контролирани от проруските бунтовници.

Общо 265 депутати гласуваха в подкрепа на реформите в бурна сесия, придружена от протести както вътре, така и извън парламента.