23 партии са подали заявления за участие в местните избори до момента, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. По думите му от тях до момента са регистрирани 8.

„Регистрацията се прави след проверка дали списъкът с избиратели, които подкрепят регистрацията има минимум 2500 верни записа. След като се върне тази проверка от ГД „ГРАО”, вече са изпълнени всички изисквания и има основание партията да бъде регистрирана с решение. Първият ден подадоха заявление 8 партии и днес с решение ги регистрирахме всички”, обясни Андреев.

Той уточни, че за останалите очакват да приключи проверката в ГД „ГРАО” и в момента, в който се върнат, да бъдат регистрирани. „За националния референдум 2 партии са подали заявления – „Българска социалдемокрация” и „Единна народна партия”, добави Андреев.

И допълни, че заседанието на ЦИК все още продължава. „Към момента гледахме регистрацията на общинските избирателни комисии, които назначаваме. Бяха върнати проверките от подписките на три политически сили, които регистрирахме въз основа на заявленията, които са подадени. Продължаваме с принципно решение по отношение на регистрацията на кандидатите в кандидатските листи в изборите за общински съветници и кметове”, каза още Александър Андреев.