На съвместно заседание на петте партии от Реформаторския блок, провеждащо се в момента, беше единодушно решено единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред ЦИК, съобщиха от партийния пресцентър.

Подписването на коалиционното споразумение за явяване на местните избори ще се подпише до края на утрешния ден. Документът ще бъде подписан от лидерите на петте партии от РБ.

Преди началото на Председателския съвет на Реформаторския блок стана ясно, че всички партии от блока са за единна регистрация за местния вот.

Първа дойде Меглена Кунева, която заяви, че нагласата на ДБГ не е променена от 18 април, когато ДБГ на Национален съвет взе решение за единна регистрация за местния вот. „От тогава няма никаква промяна с изключение на огромния труд на Найден Зеленогорски, през чиито ръце мина всяка структура на РБ. Ако съм имала някакви колебания, ви уверявам, че ДБГ щеше да се поколебае на тази толкова тежка позиция за шеф на Националния щаб да постави зам.-председател на ДБГ. Найден успя, заедно с колегите от другите партии има подписани около 1000 пълномощни от 265 общини, подписани от 5-те председатели на партиите, за участие в преговорите за сформиране на ОИК, ЦИК-ве”, каза Кунева, а Зеленогорски допълни, че цялата технология по участието в изборите е готова.

„Нека отидем напълно позитивно настроени за тази среща, да благодарим на СДС и на всичко, което е правено от началото на 90-те, за да може България да има стабилна дясноцентристка посока. Справили сме се вече 2 пъти - на европейски и национални избори. Дайте път напред и се надявам, че ще успеем”, призова Меглена Кунева.

От своя страна военният министър и председател на БНЗС - Николай Ненчев обясни, че БЗНС идват с позитивна нагласа. „Надявам се днес да подпишем това споразумение, което е очаквано от толкова дълго време. Не сме подписвали нищо. Направихме изявление, че имаме готовност да участваме съвместно на следващите избори за местна власт. Всичко е наред, не се безпокойте”, увери Ненчев.

„Не виждам никаква колизия. Очакванията ми са, че резултат от днешната среща ще потвърждението на всички партии от блока за това, че отиват с единна регистрация. Поне това са естествените развития на нещата, съобразно заявките на всяка една партия”, каза пък здравният министър Петър Москов. „Единната регистрация не е цел, а стъпка, ако наистина РБ държи на бъде на нивото на предизборните си заявки, той в рамките още на този месец трябва да оповести какви са конкретните стъпки за постигането на единен политически субект или партия. Очаквам, че денят ще завърши с общо съобщение от всяка една от партиите в блока, че ще отидем с единна регистрация на изборите. Другото би било единствено използване на единността на блока като средство за извиване на ръце за листите, което е неприемливо”, добави той.

Москов посочи, че за ДСБ целта била ясна - единна регистрация, ясни стъпки в рамките на месеца за това как блока се консолидира в единен субект. Според него, ако в рамките на деня не се стигне до решение за единна регистрация, щяло да означава, че някой е лъгал досега.

От своя страна лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че не мисли, че има колизия. „Преди 2 месеца от СДС казахме, че сме за единна регистрация при спазване на учредителното споразумение, което беше основния документ, при който се явявахме заедно на предишните, предстоящите местни и президентски избори. Всичко друго е извъртане на истината – това е положението. До колкото знам и другите партии искат единна регистрация. Ние от средата юли сме казали нашето решение”, заяви Божидар Лукарски.