Турските власти ще предложат награди до 4 млн. турски лири (1,37 млн. долара) на хората, които помогнат за смазване на „терористите“, гласи правителствено решение, публикувано днес. Решението беше взето след развихряне на сблъсъци между турските сили за сигурност и Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в югоизточната ни съседка. Такива сблъсъци не беше имало след обявеното през 2013 г. примирие между двете страни в конфликта.

Според плана на правителството наградите за информатори ще бъдат определяни в зависимост от „стойността на информацията за предотвратяване на терористични престъпления и залавяне на субектите“, гласи официалното съобщение в държавен вестник, където се публикуват всички законови и правителствени решения. Хората, които съобщат за самоличността или местоположението на „заподозрян терорист“ анонимно ще получават до 200 000 лири (68 000 долара) ако тези, за които съобщят не са замесени в терористична дейност, за която подават информация. Наградата обаче скача 20 пъти до 4 млн. турски лири, ако информаторът даде данни за водач на „терористична организация“ или за престъпление, което е достатъчно значимо, за да предизвика „безредици“, предаде АФП.

Информаторът не трябва да бъде задължително турски гражданин, за да получи награда.

През юли Анкара започна антитерористични действия срещу обекти на ИД в сирия и на ПКК в северен Ирак и югоизточна Турция. Това става след серия смъртоносни нападения. Около 60 души от турските сили за сигурност бяха убити през последните пет седмици, след като ПКК започна да отмъщава за въздушните операции на турската армия срещу кюрдски обекти.

Според турското правителство над 2500 души досега са били арестувани при операции срещу заподозряни като членове на ПКК, джихадисти от Ислямска държава (ИД) и екстремисти от други крайни групировки.