Такситата в София са мръсни, а шофьорите масово пушат в колите. Това са резултатите от акция на Асоциация „Активни потребители”. От там са пратили тайни клиенти в петте най-големи таксиметрови компании в София.

Регистрирахме цели 8 случая от общо 60 пътувания, в които шофьорите пушеха по време на пътуването, а в други 7 случая в таксито се усеща миризма на цигари, обясняват от асоциацията.

Вторият показател, който разочарова е чистотата в автомобилите. Смятаме, че всички таксита трябва да са само и единствено чисти, но уви, много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени.

Според резултатите издаването на документ за пътуването не е устойчива практика. Само в два случая тайните ни клиенти не получиха никакъв документ, но при половината от случаите такъв се предоставя само при поискване.
Нашето проучване с тайни клиенти показва, че качеството на транспортните услуги в София все още изостава и във всяко четвърто такси се пуши, коментират организаторите на акцията.

Проучването обхваща петте най-големи таксиметрови компании в София и платформата за споделено пътуване, като ги сравнява по показатели като цена и качество (в т.ч. начин на плащане и комфорт). То няма за цел да регистрира случаи на измами, каквито оплаквания получаваме често. Борбата с измамите при таксиметровите услуги е изцяло в компетенциите на Държавната автомобилна инспекция, която трябва да контролира спазват ли се изискванията, които ни гарантират избягване на измами.