пехите и провалите в училище започват още от семейната среда. Фактори, като липса на сън, липса на подкрепа от страна на родителите, твърде големи очаквания от децата и т.н. са само част от причините за лошото академично представяне на учениците. Как децата да бъдат успешни и уверени? Ето няколко съвета.

Създайте здравословни навици
Човек се представя добре, когато се чувства по този начин. Това правило важи, не само за възрастните, но и за децата. За да постигат малките успехи в училище, трябва да им създадете здравословни навици, които да следват.
Да имат достатъчно време за отдих, сън, здравословна храна, да спортуват един или два пъти седмично. Също така е важно да следите и колко време отделят за забавления, като гледане на телевизия, компютърни игри.

Създайте им специално място
В дневната или детската стая, децата трябва да имат специално обособено място, където да подготвят своите уроци. Помещението да е добре осветено, да е уютно, удобно, да има всички необходими ученически принадлежности. Приятната среда предразполага учебният процес да върви по-гладко и децата да се учат с удоволствие. 

Четете отново и отново
Четенето, писането и смятането са първите умения, с които децата се запознават още в предучилищната група. Бъдете търпеливи и ги насърчавайте да четат всеки ден. Направете този процес забавен, така че те сами да ви подсещат за ежедневното четене. Ученето трябва да бъде удоволствие, а не стрес.

Очаквайте успеха
Едно от най-важните правила за успех е да подкрепяте децата, да вярвате в техните възможности и да имате реалистични очаквания за постиженията им. Никога не сравнявайте техните възможности с тези на връстниците им. Не забравяйте да хвалите добрите им резултати. Доказано е, че уверените и подкрепяни деца, постигат успехи не само в ранна възраст, но и на по-късен етап от живота си.