Група психолози от Университата Колумбия в Мисури определиха кои са четирите най-разпространени модела на поведение сред пияните хора, съобщи "Ню Йорк Таймс".

В експеримента, който е публикуван в журанала за теория и изследване на пристрастяванията, участват над 360 души, по равно мъже и жени. Участниците били помолени да направят личностен тест в началото (преди да пият) и в края - вече на няколко чашки.

Най-голямата част от хората - около 40% попадат в категорията "Хемингуей". При тях нямало драстична разлика между мнението и поведението им преди и след консумацията на алкохол. Това са уравновесените пиячи и е добра новина, че са мнозинство, коментират учените.

Втората по големина група обаче е тази на "Мистър Хайд". Близо една четвърт от участниците в експеримента след като погълнали определено количество алкохол станали агресивни, конфликтни и непредсказуеми също като именития герой от романа за Джекил и Хайд. Характерното е, че тази група добива чувство за безнаказаност и губи чувсто за отговорност. Драстично спада и нивото на интелигентност.

По-благите пиячи, се разпределят почти по равно в две категории - "Мери Понинз" и"Смахнатият професор".

Хората, оприличени на веселата детегледачка на семейство Банкс, са общителни и отзивчиви когато са трезви, а след известно количество алкохол стават малко по-шумни и още по-весели. Хората, които са като героя на Еди Мърфи пък, са изключително срамежливи и затворени преди да пийнат, но след това са разкрепостени, развеселени и екстровертни.