През последните дни имигрантският натиск у нас е нараснал неимоверно, твърдят от Гранична полиция.

Само в петък за едно денонощие са задържани 240 нелегални имигранти край Резово, твърди зам.-директорът на Гранична полиция ст. комисар Стоян Иванов пред в. „Стандарт".

За сравнение, за цялата седмица до петък от 20 август до 27 август 2015 г. са хванати общо 316 души. От тях 312 на българо-турската граница - 252 на зелена граница, и 60 - на ГКПП. Едва 4-ма са задържани на българо-македонска зелена граница. Това наложи охраната на границата ни с Турция да се увеличи двойно.

"Бежанците минават на 4-5 км от тук, влизат в гората и търсят път. Минават през реката. Няма откъде да минат", разказват жители на Резово.

Дневно от територията на Турция тръгват по 700 души, част от които се спират от самата турска полиция. Стотици бежанци стоят в 10-километрова зона на турска територия и чакат удобен момент да преминат през зелена граница. Почти 90 на сто от тези хора са без лични документи, които се прибират от турските каналджии. Така местните власти в ЕС трудно установявали самоличността им.

Двойно повече полиция и жандармерия са изпратени по Южното Черноморие заради очаквана вълна от имигранти по вода. Граничарите засилиха охраната по пътищата, водещи до границата ни с Турция. Най-наситени с униформени вече са Созопол, Ахтопол, Синеморец, районите около Лозенец и към Резово.

Туристите гледат учудено стоварилите се униформени в района. Полицаи и жандармеристи патрулират по крайбрежието на юг от Бургас, в градовете, по основните и малките пътища извън населените места и дебнат за бежанци. Спират за проверка предимно камиони и бусове. Леки автомобили почти не се проверяват.

Изградени са импровизирани блок-постове, на които са разположени жандармеристи, полицаи и граничари. 
"Службите очевидно имат информация и очакват десетки, а може и стотици бежанци да започнат да идват по море у нас", гадаят местните хора.