Япония е близо до приемането на нов закон, позволяващ на страната да се включи в международен конфликт за първи път след Втората световна война, което предизвика мащабни протести срещу милитаризацията, пише "Индипендънт".

Десетки хиляди излязоха пред японския парламент в Токио вчера срещу увеличаването на правомощията на армията, на което се противопоставя по-голямата част от обществото, показват последните проучвания.

Японското негодувание идва на фона на последните изследвания на Института за икономика и мир. От общо 162 страни, включени в Световния индекс на мира за 2015 г, 81 страни, включително Япония, са оценени като държави, неучастващи във външни конфликти.

Това означава, че ако Япония промени законодателството ще наклони везните и за по-голямата част от световните нации.

Според изследването страната с най-много вътрешни конфликти е Уганда. Втори се нареждат САЩ, следвани от Руанда и Обединеното кралство. Великобритания като цяло подобрява класирането си в индекса, дължащо се отчасти на изтеглянето на мисията й от Афганистан.

Япония е класирана като осмата най-мирна страна в света, втора след Нова Зеландия в Азиатско-тихоокеанския регион.

Член на Камарата на представителите от Демократическата партия, заяви, че новият закон ще постави младото поколение в опасно положение и ще увеличи риска за страната от терористични атаки.

Според премиера Абе обаче, законът е необходим, тъй като Япония и в момента е застрашена. Оспорваният закон вече бе приет от долната камара на парламента. Опозицията обяви бойкот.

Вчерашният протест в Токио прикова вниманието на медиите в страната, където на митингите и шествията традиционно доминират членове на профсъюзите и леви активисти.

35-годишната Мами Танака протестира заедно със съпруга си и трите си деца. „С цел да направим света по-добро място трябва да предприемем мерки сега или Япония ще тръгне към лошо. За това дойдох тук днес”, заяви тя пред „Асошиейтед прес”.