Както беше обещал предварително, евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков даде на главния прокурор премиерския съветник по корупционните въпроси Яне Янев за търговия с влияние, оклеветяване и заплаха. Това съобщиха от пресцентъра на ББЦ.Повод за сигнала, който Бареков внесе днес в прокуратурата е изявлението на Янев пред столичен сайт, че съвсем скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу лидера на „България без цензура“. „Лице, облечено в изключителна държавна власт, отправя публична заплаха и анонсира ваше действие през качеството си на висш чиновник в Министерски съвет срещу представител на опозицията”, се казва в сигнала до Сотир Цацаров. 

В документа се посочва, че Янев твърди, че разполага с тайна информация от „кухнята“ на Главна прокуратура за „отзоваването“ на Бареков от Европейския парламент и привличането му като подсъдим в срок, съвпадащ изцяло с предстоящата предизборна кампания. 

„Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на Република България, който е дефинирал разделението на властите. В случая е налице погазване на закона, след като представител на изпълнителната власт /г-н Яне Янев/ поставя ултиматуми и заповядва на независимата съдебна система, в случая прокуратурата. Премиерският съветник Яне Янев е извършил престъпление по оклеветяване и заплаха, като публично, чрез медиите, е заплашил хора, защитени с европейски имунитет от съдебна саморазправа преди вашата институция да е предприела каквото и да било запитване срещу мен и моя имунитет пред компетентните европейски власти”, пише Бареков до Цацаров. 

„Сезирам ви за класически случай на търговия с влияние, в който премиерски съветник използва институцията си и очевидно близките си работни връзки с прокурори, за да сипе заплахи и да изнудва политически лица”, добавя той.