Плажуването през септември може да бъде както уникално преживяване, така и много коварно, ако не внимаваме. Новият месец дава възможност на всички, които не обичат августовските жеги и тълпи по пясъка, приятно, и то почти целодневно излежаване на плажа, тъй като слънцето не е така жарко и опасно. Тук обаче идва ред на хладния вятър, с който, ако не се съобразим, можем да си навлечем неприятна настинка. Топлите септемврийски дни на плажа са страхотен начин за отмора, но не бива да се забравят добре познатите правила за поведение във водата, защото морето не е по-малко опасно, отколкото през август. И през септември остава опасността от коварни подводни течения и ями. 

„Добре е някой опитен от компанията внимателно да провери дъното. Дори да няма проблем, не е добре да се влиза сам във водата. В никакъв случай не бива да подценяваме морето и да влизаме смело навътре“, съветва шефът на Водно-спасителната служба към БЧК Лаврентий Силов, цитиран от "Петел". Правилата, че не бива да се влиза във водата след употреба на алкохол или след храна, също са валидни. 

Не бива да забравяме, че щом има по-малко плажуващи, най-вероятно и спасителите вече са по-малко на брой. „През септември охраната по плажовете започва да намалява постепенно, но още с първия дъжд, който развали времето, спасителните постове се закриват“, предупреждава Силов. 

Същото се отнася и за медицинските пунктове, които са на разположение във Варна и курортите. Макар договорите за медицинско обслужване да са до края на септември, в зависимост от времето и от нуждите се съкращават медицински сестри, а и цели пунктове. „Независимо от това обаче, плътно до края на месеца на разположение остават лекарите – реаниматори и линейките“, категоричен е управителят на ДКЦ „Св. Клементина“ д-р Иван Иванов, който осигурява от години медицинската помощ за плажуващите. 

„През този летен сезон водните инциденти не са повече в сравнение с други години. Различното е, че има много неохраняеми плажове, като на Камчия например, където ежедневно има голям брой хора. Само това лято там се удавиха трима, което е непростимо“, коментира Силов. И напомни, че през миналата година липсата на спасители се превърна в държавна тема, но във Варна това лято нищо не е сторено. „Сега обявяват конкурс за спасители в неохраняемите зони, чиито заплати са осигурени от държавата, но какъв ще е ефектът, когато е краят на сезона?“, коментира още дългогодишният специалист по водно спасяване.