От средата на юли до края на август Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ който отчита цените на хранителните стоки на едро, се повиши с 9 процента до 1.352 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Повишението на индекса се дължи на движението на горе на цените на млечните произведения, свинското месо и някои месни произведения, както и поскъпването на оранжерийните зеленчуци и по-високите цени на повечето вносни плодове. На годишна база ИТЦ се повишава с 6 процента - в края на август 2014 година той е бил 1,274 пункта. Този месец цената на фасула продължава да пада, като за месеца се понижава с 5,6 на сто до 3,33 лева за килограм. 

Цените на ориза, брашното и олиото падат с около един процент, а яйцата се търгуват без промяна. С около един процент се вдигат цените на кашкавала и сиренето, на пилешкото и на свинското месо и на ориза. Кравето масло поскъпва през август с 4.3 на сто. Яйцата се продават с една стотинка по-скъпо за брой спрямо година по-рано. На годишна база кравето сирене поевтинява с 3.3 на сто, кашкавалът тип "Витоша" - с 10.3 на сто, а кравето масло поскъпва с 2.3 на сто, отчита ДКСБТ. 

Цената на каймата остава почти без промяна, а местните произведения се търгуват с 1,5 - 4,0 на сто по-евтино спрямо август 2014 година. За една година цената на фасула, пада с близо една четвърт - 24.5 на сто. Спрямо август 2014 година захарта поевтинява с 2,4 на сто, а брашното се търгува без промяна. За същия период слънчогледовото олио поскъпва с 9,5 на сто, но увеличението е станало през последните пет месеца.