В края на август започва голямото прибиране след летните отпуски, съобщи bTV. Засилени проверки и по-интензивен трафик – това е обстановката на пътя с приближаването на есента. Ремонтите по магистралите продължават, започват и нови.

В последните дни на август от Пътна полиция направиха равносметката за сезона. Тя категорично показва, че този месец е бил най-черният както за лятото, така и за годината.

През август, който още не е свършил, на пътя са загинали 61 души. През юли жертвите са 59.

За сравнение – миналото лято най-много загинали в катастрофи е имало през юли. От МВР засилват екипите си отново. Обмислят и промени в законите срещу войната на пътищата. Работна група в полицията ги подготвя, очаква се да бъдат готови до края на септември.

„Наказанието да стане неизбежно и да се коригират някои по стари текстове в двата закона, неприложими в момента. Целта е да се облекчи административно-наказателният процес. Протакането му във времето създава чувство на безнаказаност в нарушителите. По този начин не се постига основната цел на закона – да се превъзпитат и да се възпрепятстват от последващо нарушение”, обясни Иво Писанов от Главна дирекция „Национална полиция”.
Едно от невралгичните места и днес вероятно ще бъде „Цариградско шосе”, чийто ремонт не е завършил. Но се гответе и за нови „тапи”.

От 1 септември започва ремонт на около 30 км от „Хемус” - между Варна и Шумен. Първата отсечка, която ще бъде ремонтирана, е 7 км от пътен възел „Каспичан”.

На 7 септември започват и ремонтите на „Тракия”. Те ще са в лявото платно на моста при 9-и километър, в дясното платно на моста над река Тополница при 77-и километър, а също и в отсечката от 75-и до 81-и километър. Ремонти ще има и в района на пътния възел край Пазарджик.

Движението по участъка на магистрала „Струма” вече е пуснат, но довършителните ремонтни дейности там продължават.

Инфарктно се пътува през Кресненското дефиле и Кресна, защото шофьорите не спазват ограниченията, а местните настояват за по-сериозен контрол на пътя.