Бившият председател на Народното събрание и експосланик във Варшава Александър Йорданов взриви социалната мрежа, след като с главни букви призова през профила си във Фейсбук „КРИСИЯ, МИЛО ДЕТЕ ВЪРНИ “НАГРАДАТА“! Минути след като се разбра, че талантливата малка красавица стана втора на международния конкурс “Детска нова вълна” в Крим, той написа: „Самото участие (на Крисия ) на музикален фестивал, организиран на територията на окупирания от руските агресори Крим, е позорно петно за България! Искрено вярвам, че когато порасне Крисия ще разбере това и ще върне наградата, която е пропита с кръвта на невинно загинали от руската агресия срещу Украйна деца! Да пееш пред окупаторите е недостойно, антихуманно. КРИСИЯ, МИЛО ДЕТЕ, ВЪРНИ „НАГРАДАТА“! По този повод потърсихме за коментар безспорния музикален спец Здраво Радоев - една от емблемите на българската забавна музика. Наричат го "създателя на Лили Иванова и Богдана Карадочева".- Г-н Радоев, как ще коментирате призива на демократа Александър Йорданов Крисия да върне наградата от участието си в конкурса „Детска нова вълна“ в Крим?

- Как могат да се коментират думите на този идиот?! Той трябва да върне парите на американците, които му плащат, за да прави пропаганда срещу анексирането на Крим. Истината е, че Крим доброволно се върна в границите на Русия. Крим винаги е бил руски! Но какво общо имат децата с тези чисто политически събития?!...

- Йорданов твърди, че самото участие на Крисия на територията на „окупирания от руснаците” Крим е позорно за България…
- Позорни за България са поведението и изказванията на Александър Йорданов. Аз се питам как е възможно този човек да е бил председател на Народното събрание, да е бил български посланик в Македония, Полша…?! 

Как е възможно един предател на родината да я представлява?!

- Запознати твърдят, че Крисия е подложена на големи за своята възраст натоварвания. Има опасност гласните й струни да се повредят от претоварването?
- Това важи в по-голяма степен за момчетата. При момичетата положението е по-различно, защото гласът им не се променя по време на пубертета. Въпреки това, аз съм против форматите на Слави Трифонов, където „слагат“ в устите на децата неприлични текстове на песни и ги карат да правят движения, неподходящи за тяхната възраст. Това поведение на децата, разбира се, се дължи на амбициите на техните родители, не е виновен само Слави. Не може деца да пеят песни като във форматите на Слави Трифонов! Нима няма хубави детски песни?! Как може текстове, които са неподходящи дори за възрастни хора, да се дават на едно невръстно дете?! Говоря ви за новия формат, който провежда Слави Трифонов за детската „Евровизия”. Това, което се случва там, е отвратително! Как е възможно да има такъв репертоар?!... Амбициозните родители са виновни децата ни да се превръщат в шутове.

- Разказвали сте ми, че навремето много деца са идвали при Лили Иванова, за да ги прослуша. Тя обаче е била много натоварена, затова е възлагала това на вас. Каква е разликата между децата тогава и сега?
- Никаква, защото едно дете не може да покаже своя натюрел, ако не пее детска песен! Какви качества може да покаже едно дете, когато имитира възрастна певица?! Нито индивидуалност може да изяви, нито собствени лични качества.

- Все пак България се пребори детската „Евровизия” да е тук! Това е успех за една малка страна като нашата!...
- България изобщо не се е преборила, ама въобще! Това стана факт, защото 

Италия се отказа да е домакин

Знаете, италианското дете стана победител на „Евровизия”, но защо страната му се отказа да организира конкурса?! Защото, първо, организацията и провеждането на детската „Евровизия” е много скъпо занимание. И второ – за разлика от „Евровизия“ за възрастни, детската „Евровизия” не е достатъчна популярна.

- И кой ще плати това скъпо занимание?
- Обикновеният българин ще го плати! По принцип разноските поема БНТ. Но тя се издържа от всички нас - съвестните данъкоплатци. По принцип БНТ е организатор на вътрешния конкурс за участниците в „Евровизия”. Но хората, които трябва да организират този вътрешен конкурс, както прави Слави Трифонов с децата, са некадърни. БНТ трябва да стимулира композитори и певци да работят за този конкурс и накрая да излъчи песен, която да отиде на „Евровизия”. Обаче нашата национална телевизия, която се издържа от данъците, има от години отвратително ръководство (Вяра Анкова – генерален директор и председател на управителния съвет на БНТ, и Севда Шишманова - програмен директор на БНТ ). Това ръководство е поверило в ръцете на разни 

бездарници като Драго Чая 

да организира вътрешния конкурс за „Евровизия”. В годината, в която участваше Елица, партньорката на Стунджи, комисия трябваше да избере между… 5 нейни песни коя да отиде на „Евровизия”! Това е смешно и жалко!

- По едно време Драго Чая беше много близък с Лили Иванова. Двамата бяха приятели, заедно излизаха на сцената, изпълняваха дуети…?
- Не коментирам. Нямам представа, а и не ме интересуват контактите на Драго с Лили. Става въпрос за това, че той е един бездарник, който се върти в Националната телевизия и се изживява като капацитет. А той не е никакъв фактор, не е компетентен, не е професионалист. Пълен некадърник! Нали разбирате, че не може Драго Чая да се сравнява със Слави Трифонов по качества и организационни възможности. БНТ не може да стимулира композитори от цяла България да се включат в този конкурс. А и те не могат да организират подобен конкурс, защото са бездарни. Могат само да правят външни продукции с нашите пари. Като примерно „Четвърта власт“, на която направиха 8 серии, които струват милиони. Това е то бездарното ръководство на БНТ. Това са хора, които нямат понятие от правене на телевизия. Най-слабите и некадърни журналисти работят там. Ударихме дъното бездарници да управляват Националната ни телевизия. А тя е културна институция!...

- След ревизия в БНТ се откри, че липсват милиони от бюджета, медията е била „точена” с години. Обещаха да има разследване, ДАНС щеше да влиза в сградата на „Сан Стефано”, щеше да има наказани. Но в крайна сметка нищо не стана…
- В БНТ едни и същи хора си раздават едни пари, 

раздават си нашите пари! 

Това става. Как може Найо Тицин (бившият PR на Иван Костов ) да взима милиони, за да прави сериал от рода на „Четвърта власт“?! Ами „Четвърта власт“ е едно лайно! Те ни ограбват! А не са в състояние да проведат вътрешен конкурс за „Евровизия”, не могат да намерят стимули да привлекат композитори и изпълнители, които да излъчат най-добрия българин. 

- Отказвайки се от домакинството на детската „Евровизия”, Италия се е отървала от милиони разходи, така ли?
- Да, организацията и провеждането на конкурса ще струват милиони долари, а в замяна на това няма да има никакъв ефект. И после - на децата не им е работа да пеят текстове за възрастни.

- Самата Крисия пее песни за зряла певица?
- Естествено. Хайде сега, в тази песничка, с която спечели второ място, има някакъв детски елемент. Но тя участва като професионална певица в "Шоуто на Слави“. Поведението й в това шоу, и кълченето й, и самите й песни са отвратителни. Такъв репертоар и поведение на сцена не са за нейния калибър.

- Освен Крисия, за деца-чудо са обявили и пианистите Хасан и Ибрахим?
- Аз не ги харесвам. Не може едно дете постоянно да блъска със страшна сила по пианото, както правят те. В един музикант трябва да се култивира чувство за професионалност, чувство за поглед върху произведението, върху което свири. Но бащата на Хасан и Ибрахим ги е превърнал в маймуни, в циркови клоуни, в едни машини.

- Възраждат легендарния песенен конкурс "Златният Орфей", който отново ще търси най-добрата българска песен…
- Трудно ще направят каквото и да било, защото за тази цел трябват много пари. Това е въпрос на международен престиж и организация. 

- Не сте оптимист, че „Орфея” ще върне славата си, която имаше по соцвреме?
- Нищо не могат да направят. Навремето имаше голям държавен оркестър. „Балкантурист“ поемаше абсолютно всички разноски на участниците – техния престой по морето, пътуванията им. В Националната телевизия, която организираше всичко, работеха безспорни професионалисти и капацитети. Държавните институции даваха много пари. „Златният Орфей“ беше въпрос на международен престиж.

- Според вас състоянието на българската популярна музика е…
- Трагично! Не е за говорене!

/НЕ/приятелски огън по политика

Призивът на бившия посланик Крисия да върне приза от Крим буквално взриви интернет. 

Николай Ветев пише: „Нещастнико! От мен запомни, че и на тебе Бог ще потърси сметка един ден , както потърси сметка и на Жельо и на Кобурга, и на Плевньо! КАКВИ ДЕЦА СА ЗАГИНАЛИ В КРИМ, БРЕ, КРАДЕЦО НА АМБАСАДОРСКИ ИМОТИ!? ВМЕСТО ДА СИ В ЗАТВОРА СЛЕД ВАРШАВА, ТИ СЕРЕШ ПО МЕДИИТЕ... АМА НАЛИ СА ТВОИТЕ НА ВЛАСТ! 

Даниела Славенова: „Изключително грозно е, г-н Йорданов, да използвате дете за политическа позиция, карайки го да върне нещо, което е спечелило с талант, труд, трепет и вдъхновение. Дори рафренният призив "Мило дете" не променя тона ви, който е арогантен, кръчмарски, антихуманен“. 

Иван Иванов: „Г-н Йорданов, нищожество! Не ви е място сред нормални хора. Малко от тук присъстващите знаят как се продавате дори за едни билетчета... та вие ли ще говорите за морал! А когато получавахте подкупи и комисионни, морално и хуманно ли беше?!? Това дете направи за България повече от колкото вие до сегашния си живот! Жителите на полуостров Крим упорито не искат да повярват, че са окупирани от агресор, та се налага „правилните“ политици да им го набият в главите… един от най-позорните политици на България го пише това. Не мога да разбера как може да има такива нагли и безсъвестни хора. И най-вече - как може да се бърка политиката с изкуството спорта и културата! Ами за разлика от вас неуважаеми и просТ г-н Йорданов, това мило дете, това ангелче прави нещо красиво, с което да прослави България, а не да плющи безплатни кюфтета, да говори за агресия и да ръси глупости! Вие сте един от последните хора в страната които трябва да дават оценка и мнение относно човек,политика и морал! Но наглостта и простотията вървят ръка за ръка и навярно няма да ви остават в този живот! Запомнете, че Крисия е дете, което направи за България толкова, колкото вие за още два живота няма да успеете да направите!!! Като казвате, че целия свят е силно възмутен от агресията на Русия, то ако си мислите, че целия останал свят е само Америка, значи сте ОТЧАЙВАЩО ПРОСТ!!!“

В коментарите си десетки българи обвиниха дядото на Йорданов, че е избивал деца. Иван Стоянов директно обвинява поручик Константин Йорданов в разстрела на партизанските деца от Ястребино: „Драги Сашко, вярно е че не можеш да носиш вина за престъпленията на твоите родители, но НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ: Твоят дядо, учител, а после поручик Константин Йорданов е разстрелял на Никулден 1943 г. 7 / седем/ деца от село Ястребино + техните родители и дори дядовци! Хайде, смири се и не говори за деца. Благодарение и на твоята мъдра политика, стотици хиляди български пенсионери мизерстват, така че престъпленията на твоят род все още пребъдват!“.

В телефонен разговор полковник Ангел Тюфекчиев изригна: „Ще му скъсам задника на тоя! Заради пари Сашо Йорданов пишеше хвалебствени дитирамби за БКП. Сега тръгнал да дава акъл на Крисия!...“. 
Самият Александър Йорданов не пожела да се свърже с репортера ни.