Най-малко трима българи са пряко виновни за смъртта на сирийските бежанци, които бяха открити в камион с румънска регистрация в Австрия в четвъртък.

Полицията в Унгария е арестувала седем души, но освободи няколко и остави в ареста четирима – трима българи и един афганистанец с унгарски паспорт. Един от задържаните българи е с ливански произход. Той е собственик на ТИР-а. Другите двама са шофирали камиона. Възрастта и имената им се пазят в тайна.

Според полицията в Австрия става дума за българо-унгарски престъпен канал. Арестуваните са само изпълнители, в момента полицията е по следите на самите организатори. Според прокуратурата има всички изгледи за успех и те да бъдат намерени и арестувани.

Според ръководителя на разследването Доскоцил в йерархията на каналджийството има седем нива. В момента арестите се извършват на двете най-ниски. Разпитани са поне 22-ма свидетели. Арестуваните ще бъдат съдени с цялата сила на закона. Най-вероятно ще им бъдат отправени няколко обвинения, сред които убийство и каналджийство с опасност за живота.