По искане на Окръжна прокуратура във Варна днес окръжният съд задържа за срок 40 дни руският гражданин Андрей Кошкин.

Той е издирван от Интерпол в Москва за измама в големи размери по искане на руските власти, валидна заповед за арест, издадена от окръжния съд на Куйбишевски район на Санкт Петербург, както и на основание на член 16, ал. 6 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Руските власти са декларирали намерението си Кошкин да бъде екстрадиран в Руската федерация за провеждане на разследването и осъждането му за престъплението, в което е обвинен. 41-годишният бизнесмен от Русия е извършил деянието си на 16 февруари 2011 г. и наказателното преследване не е погасено по давност. За такова престъпление не е предвидено смъртно наказание и то не се счита за политическо и по законите на Република България.

Измамата, осъществена от Андрей Кошкин, е в размер на 55 000 долара, като задържаният изкуствено е завишил цени при ремонт на подводници и техни компоненти при поръчка на Адмиралтейството в Санкт Петербург.

В искането си Окръжна прокуратура във Варна посочва, че това деяние е престъпление и по Наказателния кодекс на България – престъпление по член 210, ал. 1, т. 5, във връзка с член 209, ал. 1, във връзка с член 26, ал. 1 от НК, и се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.
41-годишният Кошкин, който има статут на постоянно пребиваващ в България, е издирен и задържан в жилище в местността Свети Никола край Варна на 25 август 2015 г.