Задължително трябва да има диетолози в училищата и да има поне 1 час в месеца, в който децата да се запознават с това, какво ядат и защо. Това каза в интервю за "Фокус" диетологът Огнян Симеонов.

"Единственият начин да се промени това децата да ядат вредни храни е училищните лавки след търг да се вземат от хора, които разбират и нещата, които се продават там да нямат надценки", посочи той.

Според диетолога друго нещо, което трябва да се направи е в лавките да спрат да се дават "целофанови неща" на децата, както и енергийни напитки.

"Трябва детето срещу 0,20-0,30 лева да може да си вземе един фреш или една ябълка, трябва срещу 0,30-0,40 лв. да си вземе един плод като банан", заяви Симеонов.

По думите му водата в училищните лавки не трябва да струва 1 лев, а да се плаща само цената й на едро – 0, 20 лв.

"Най-лесният начин това да се случи е чрез училищна такса. Ако 500 деца плащат по 2-3 лева месечно, съвсем спокойно могат да се покрият всички разноски за наема на лавката, за персонал и храните в нея да се продават без надценка", коментира той.

По думите му, така родителите срещу 2-3 лева на месец ще могат да хранят детето здравословно. "Министерството на здравеопазването, когато не обръща внимание, нека поне хората да се хванат в ръце и да направят промяната те самите", каза Огнян Стефанов.