Американската агенция Асошиейтед прес (АП) заведе иск срещу Федералното бюро за разследване (ФБР), създало фалшива новина от името на агенцията.

През 2014 година ФБР е пуснало в мрежата фалшива новина на АП, на която е трябвало да „клъвне“ 15-годишно момче, подозирано в заплахи за взривяване на училище в щата Вашингтон. Съобщението и източникът позволили на следователите да заразят компютъра на заподозряния с програма за проследяване.

"ФБР незаконно е използвало ползващо се с доверие име на Асошиейтед прес, а също е създало ситуация, при която това доверие би могло да бъде значително подкопано“, гласи писмо на юристконсултката на агенцията Карън Кайзер, изпратено през 2014 г. до Ерик Холдър, тогавашният генерален прокурор на страната.

Според юристката макар фалшивата новина да е била предназначена за един човек, тя лесно би мога да стане достояние на широката общественост, ако той я бе разпространил в социалните мрежи.

Агенцията поиска от ФБР информация, засягаща както създаването на новината, така и отчет колко пъти ведомството е прибягвало до подобни похвати след 2000-та година. Тъй като ФБР отказа да изпълни това искане, журналистите завели дело.