Турският външен министър Ахмед Давутоглу е отменил посещението си в България, съобщи вестник Заман (Today`s Zaman), като се позовава на турски дипломатически източник.

Ход, който поставя белег върху отношенията между Турция и България, пише електронното издание във вторник вечерта. Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който обяви, че има външна политика на "нулеви проблеми със съседите", е отменил посещението си в София, което е планирано само няколко дни преди това. Мотивът е, че не е получил възможност да се срещне с българския президент Росен Плевнелиев.

Двудневното посещение на Давутоглу бе планирано да се проведе на 6-7 февруари, уточнява изданието.

"Освен с колегата си (българския външен министър Кристиан Вигенин), Давутоглу поиска да се срещне с българския президент. Когато му бе съобщено, че среща с президента не би била възможна, той отмени посещението, съобщи на Заман в понеделник "източник, пожелал да остане анонимен".

Решението изглежда ще създаде малко разочарование и ще се възприеме като "арогантно" от страна на българските власти, според източници на турското издание. Дипломатическата процедура за външен министър е да се среща само със своя колега, пише вестникът във вторник вечерта.