На 5 септември 2015 година предстои провеждането на Дванадесетия Национален Трабант Фест в гр.Лозница.

Събитието се провежда от 2004 година на различни места в страната. Организаторът на настоящото издание е новоучреденият Национален Клуб „Трабант“ – гр.Лозница, който е наследник на регионалния клуб „Трабант“, регистриран в същия град преди повече от десет години. В клуба членуват над тридесет трабанта, някои от които са ветерани от самото основаване.

Автопаркът се състои от автомобили с любопитен дизайн, някои напълно реставрирани, други – в „оригиналния си вид“, а има и такива, чиито удивителен тунинг е трудно да бъде описан. Сред тях са трабанта „Ледена епоха“, атрактивно изрисуван с герои от едноименния анимационен филм, трабант от 1963 година на притежател от гр.Добрич, в изключително добро състояние и поддържан автентичен вид.

От любов към германската марка някои от притежателите са кръстили своите коли с традиционни женски имена, като например – Ева и Гретел. Същите се радват на огромна грижа от своите собственици и дефилират с подходяща декорация, червило и грим.

Един от най – атрактивните автомобили е червен трабант кабрио „Go Trabi 2“ от гр. Козлодуй, чиято спортна визия и технически данни са гордост за неговия притежател и за нашия клуб. А за тези, които си мислят, че трабантът е само градска кола, изненадата е приспособен за лов в прерийни условия автомобил с маскировъчна окраска и характерни атрибути – рога, метални подсилващи детайли и открита задна платформа.

В предстоящия ретро парад се очаква присъствието и на гостуващи участници, нечленуващи в клуба. Един от тях е заклет трабантаджия от Германия, който ще пристигне спациално за събитието.

В последното издание на феста, проведено в град Силистра бяха регистрирани над четиридесет автомобила от всички краища на страната – Варна, Добрич, София, Ботевград, Плевен, Лозница, Русе, Каварна, Добрич, Козлодуй и други.

Възрастовият диапазон на участниците обхваща почти пет поколения – от пет годишен малчуган от Каварна, неизменен асистент на своя баща в състезанията, до 60+ годишен фен на марката от Добрич. Това, което обединява хора от различни възрасти, професии и географски точки на местообитаване е едно – любовта към симпатичната малка машина, обект на многобройни вицове, шеги и задявки, но превърнала се и в своеобразен символ на цяла една историческа епоха, недолюбвана от едни и обожавана от други. По тази причина не е изненада и присъствието на знамена на бившата република ГДР, редом с българския национален флаг и знамето на Европейския съюз.

Програмата на предстоящия ретро парад включва майсторско управление на автомобила, скоростна отсечка, дефиле по улиците на гр.Лозница, техническа конференция и награждаване на победителите в отделните дисциплини. Наградите са символични, но въпреки това те са достатъчно признание и мотивация за участниците в състезанията.

Ще бъдат раздадени купи за всяка една от дисциплините, отделно в категории мъже – жени, специална награда „Купа на кмета“, която ще бъде връчена от кмета на гр. Лозница на най – добрия в състезанието. Предвиждат се грамоти за всички участници, като свидетелство за присъствие в събитието.

Наградите ще носят за първи път чисто новото лого на клуба, което съдържа характерните белези на логото на регионалния клуб, чийто приемник е Национален клуб „Трабант“ гр.Лозница.

Извън състезателната програма участници, гости, организатори и публика ще имат възможност за свободна комуникация помежду си, обмен на идеи и установяване на лични контакти.