Доход между 1400 и 1700 евро не стига. Или пък няма кой да го вземе.

Големи български превозвачи са изравнили заплащането с европейските транспортни фирми. А наскоро една от тях пусна обява, че търси шофьори. До нея има друга - голяма логистична фирма от Великобритания търси водачи клас С+Е със заплата между 3500 и 4000 евро и започване на работа веднага. В друга обява за Германия възнаграждението е 2000-2100 евро, за Дания - до 3500 лв. на месец.

Пълно е с обяви, че се търсят български шофьори на тирове за Холандия, Испания, Германия. А за Великобритания - и таксиджии. И в България търсенето е сериозно. Едно от предложенията в обявите е за личен шофьор на интелигентен работодател, който цени служителите си.

Могат да се изброят още десетки обявления, но кандидатите са малко.

Вчера назначих млад човек с нула стаж, дава пример Ваньо Алексиев, собственик на една от големите български транспортни фирми. “Ще го пратя в екип с опитен шофьор и да се учи”, казва той.

От сдружения на превозвачите казват, че не достигат към 2000 шофьори

Пресмятат, че извън държавата работят над 6000. Около 3000 от тях са регистрирали свои фирми и превозват стоки между страните в ЕС.

Има доста в Испания, а в Швеция са 1000-1200 шофьори със собствени фирми, казва Красимир Лалов от едно от сдруженията на превозвачите. Има българи с транспортни фирми и в Белгия, Холандия, Германия. “Никой не може да ти забрани - правиш си фирма и започваш да работиш”, казва той.

Други 3000 шофьори работят или за нашите превозвачи с фирми в европейски градове, или към немски, британски, холандски, испански транспортни или спедиторски компании.

Либерализацията на транспорта в Европа е причината за недостига на шофьори у нас. И причината доходите им и в България да подгонят европейските. 1400 евро е доходът на шофьор, който вози стоки между България и страни в ЕС, а 1700 евро е за водач, който прави курсове между Испания и Великобритания, Германия и Италия, обяснява голям български превозвач.

Няколко големи наши фирми имат представителства в Лондон, Париж, Барселона, за да могат да си управляват камионите.

На въпрос защо е тази разлика в заплащането, от бранша отговарят, че едно е да отсъстваш от България за 12 дни, друго е 3 месеца да караш камиона между европейски градове.

По-малки фирми със седалище в България пък се прикачат към големи спедиторски и возят техните пратки из цяла Европа.

Шофьорите им или спят в камионите да пестят от командировъчни, или фирмата е наела квартира, за да отсядат там.

Българските шофьори имат имидж в Европа още от времето на СОМАТ. Навън са дисциплинирани, точни и предпочитани, казва шефът на автомобилната администрация Цветелин Цветанов.

Според превозвачите обаче големите спедиторски фирми търсят българските транспортни компании, защото им излиза по-евтино.

Ако на една немска фирма се плащат по 1,80-1,50 евро на км, на българските броят 0,95 евро.

Няколко превозвачи казват, че има и друга тенденция. Фирми от Европа регистрират камиони у нас. Холандска компания например открила фирма в Севлиево, гърци пък масово регистрирали фирми и вадели лицензи за международни превози в България.

Тази тенденция беше преди 2 години, казва обаче шефът на автомобилната администрация. Законът бил по-либерален, докато сега изискванията се затегнали - всеки с лиценз трябва да има гараж за всеки камион, сервиз, обслужване.

Проверяват го всяка година за финансова стабилност и още куп изисквания. Цветанов потвърди, че е имало бум на вадене на лицензи от гърци със седалище в Благоевград, но вълната е отминала. На някои отнехме лицензите, казва той. 

За 8 месеца са наети 23-ма водачи от Македония и Сърбия

70 000 са регистрираните камиони за международен превоз у нас, съобщи за “24 часа" Цветелин Цветанов, шеф на автомобилната администрация.

Той обаче уточни, че не всички извършват превози, на някои може банката да е взела камиона, други да возят в България, независимо че имат лиценз на общността, държат го, за да го ползват при необходимост.

Обикновено на всеки втори камион от тези 70 000 има по двойка водачи, които се сменят. Така че у нас шофьорите за международен превоз на товари би трябвало да са към 100 000.

Превозвачите казват, че изходът им е да започнат да внасят шофьори.

Шефът на автомобилната администрация направи справка колко чужди шофьори от държава извън ЕС са получили сертификат за работа.

За 2014 г. автомобилната администрация е издала 8 сертификата на чужди водачи. 5 за шофьори от Македония, 2 от Турция и 1 от Русия.

За осемте месеца на 2015 г. са издадени 23 сертификата, близо 4 пъти повече. 22 са за шофьори от Македония и 12 за водачи от Сърбия.

Не може обаче да се каже дали наши компании са наели водачи от страни в ЕС, тъй като за тях не се изисква сертификат.


Към 4000 лв. инвестиция, за да се подкара тир

Според превозвачи средната възраст на шофьорите у нас е 50 години. Търсят се опитни и отговорни хора. В обява на наш превозвач се казва, че наемането може да стане само ако шофьорът осигури връзка на новия с предишния работодател.

Даваш му 40-тонен камион, който не може да кара в Европа както си иска, освен това му се поверява стока, казват собственици на фирми.

Да се качи млад човек зад волана на тежкотоварен камион, се иска преди това да е направил сериозна инвестиция.

Първо трябва да се вземе категория В, курсът е между 600 и 800 лв. Следващата стъпка е категория С, цената на курса е пак толкова. Следва най-търсената категория С+Е, цената е пак между 600 и 800 лв.

Обучението за карта за квалификация на водача е между 400 и 800 лв., самата карта струва 80 лв.

Дигиталната карта (за тахографа) се придобива срещу 130 лв. Обучението за превоз на опасни товари е към 300 лв., а картата ADR струва 60 лв. Явяването на психотест в зависимост от районите в страната е между 30 и 50 лв. Така първоначалната инвестиция, която трябва да направи един млад човек, е към 4000 лева. Това е проблем. Някои фирми плащат за обучение, но пък после шофьорите им заминавали за чужбина.