На местните избори на 25 октомври гласоподавателите ще избират кметове на 3 461 населени места. От тях 265 са общинските, а с около 1/3 повече са селата, в които ще има избори на кмет за кметство, тъй като в тях има над 100 души с адресна регистрация. Това съобщи говорителят на ЦИК Светозар Томов.

Новият изборен кодекс, по който за първи път на 25 октомври ще се проведат местни избори, задължава в населени места с над 100 души да се проведат избори за кмет на кметство, а преди това изискването беше за населени места с над 350 души с адресна регистрация.

Освен 3 461 кметове на общини и на кмества, София, Пловдив и Варна ще се избират и 35 районни кметове. 

Днес Върховният административен съд е потвърдил решението на ЦИК за партийните квоти при сформирането на общинските избирателни комисии и ще започне поетапното им назначение. До 4-ти септември, всички 265 общински избирателни комисии, трябва да бъдат назначени, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

До 4-ти септември ЦИК ще влезе с решение за разкриване на секциите в чужбина за референдума, в които през последните 5 години е имало над 100 избиратели. Извън тези секции до 29-ти септември българите, живеещи зад граница могат да подават заявления за разкриване на секции в други населени места, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.