Последният роман на Тери Пратчет "Короната на овчаря" ("The Shepherd's Crown") излезе в продажба в полунощ във Великобритания и държавите от Общността на нациите почти шест месеца след смъртта на писателя, съобщи БиБиСи. Тери Пратчет на практика завършва романа преди болестта да му попречи да работи.Фенове му във Великобритания се събраха в полунощ за пускането на романа пред книжарници в Лондон и Нюкасъл. Тази сутрин много книжарници започват работа по-рано, за да отговорят на читателския интерес.

Излизането на последния роман на Тери Пратчет вълнува много негови фенове. Една книжарница в Пърт, Австралия, предлага безплатно пакет с носни кърпички на всеки купувач, защото "това наистина е сбогуване".

Тери Пратчет почина на 66 години през март, осем години след като му беше поставена диагноза болест на Алцхаймер. 

Серията "Светът на диска" има милиони почитатели. Тя започва като добронамерена пародия на фентъзи романите и се превръща в сатира на съвременния живот. "Короната на овчаря" е петият роман с младата вещица Тифани Сболки. Тери Пратчет успява да я завърши до 90 процента.

"Той не успя да я изпипа колкото искаше и имаше някои идеи, които щеше да му е приятно да развие, но нямаше възможност", каза приятелят на писателя Роб Уилкинс.