Индексът Shanghai Composite подскочи с 5,3% за първи път след петдневен спад, което го доведе до минимални стойности от 1996 година досега, съобщи „Блумбърг”. Експертите обаче отбелязват, че индикаторът се е колебаел по време на цялата сесия и е постигнал увеличение едва в последните 45 минути от търговията.Според данните, за предходните пет сесии индексът слезе с 23%, така че днешното поскъпване все още не е повод за радост за инвеститорите. Те продължават да са под напрежение, тъй като данните за ръста на китайската икономика не са се променили.

Добрата новина е, че и другите азиатски фондови борси регистрираха ръст- в Япония той е 1.1%, в Хонконг – 3.6%, а в Австралия- 1.2%. Според инвестиционният директор на DBS Bank в Сингапур Лим Сей Бун, станалото днес е техническа корекция на пазара, която се очакваше да стане още в понеделник.

Новост, която също влияе на фондовите пазари е и намаляващата вероятност на своето заседание на 16 и 17 септември Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвения процент, потвърдено от изявлението на висши представители на институцията.

Така инвеститорите ще оставят своите пари в акции и няма да потърсят прехвърлянето им в американски долари, което би могло да доведе до нова криза на фондовите пазари и ново понижение на борсовите индекси.