Цените на горивата отбелязаха нов спад и в част от големите бензиностанции бензин и дизел вече се продават за 2,20 лв. Това е с 4 ст. по-малко от цената им във вторник.

Въпреки намалението дизелът остава един от най-скъпите в сравнение с останалите държави от ЕС. В 10 от тях цената му е по-ниска, отколкото в България. А в Австрия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша и Испания е под или около 2 лева.

При масовия бензин А-95 България обаче е в челната тройка по ниска цена. По-евтин е той само в Полша, а у нас и в Австрия цената е еднаква. В останалите държави горивото е по-скъпо.

Големите транспортни фирми зареждат в чужбина заради по-евтиния дизел, заяви председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

Той посочи, че разликата в цената в Гърция е 12 стотинки, а ако се зарежда в Румъния, е 45-50 ст. Столарски каза още, че според него имало разлика и в качеството на горивата. Освен това смятал, че в България имало картел при горивата заради почти еднаквите цени по бензиностанциите.

Незаконна мобилна бензиностанция в микробус, с капацитет 3 т гориво, оборудвана с всички необходими приспособления, бе заловена при акция на прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и митниците. Тя работела без платени данъци и акциз.

За качество на горивата били проверени 4 бази и 20 бензиностанции.

Взети били 15 проби за бензин и 20 - за дизел. По линия на метрологичния контрол са проверени 3 бази и 27 бензиностанции, като са установени общо 12 нарушения.

Най-честите били касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото количество, смесване на партиди. Досега били запечатани 660 тона гориво.