Турският премиер Ахмет Давутоглу покани трима депутата от прокюрдската Народна демократична партия (НДП) в служебното правителство.

Ако те приемат, това ще бъде първият случай в историята на Турция, в който представители на кюрдска партия ще влязат в правителството.

Самите предсрочни парламентарни избори в Турция са на 1 ноември.

До тези избори се стигна, след като парламентарно представени партии не успяха да сформират правителство след редовните избори на 7 юни. Това до голяма степен се дължеше на факта, че управляващата до момента Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби мнозинството си на тези избо,и и бе принудена да търси коалиционен партньор, което се оказа неуспешно.

Според турската конституция временно правителство трябва да бъде сформирано от парламентарните партии съобразно броя на техните мандати. ПСР ще има 11 министри, петима министри се падат на Народната републиканска партия (НРП), която е втората сила, и по трима на Партията на националистическото движение и прокюрдската НДП.

Анализаторите коментират, че поканата към НДП е изключително неудобна за Давутоглу заради военната кампания на правителството срещу сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК).

Давутоглу и президентът Реджеп Ердоган (на снимката) обвиняват НДП, че е политическото крило на ПКК, която е обявена за незаконна от Анкара и е окачествена от нея и западните й съюзници като терористична група.

Лидерът на НДП Селахатин Демирташ заяви вчера, че партията смята да участва във формирането на временното правителство.