Има реални изгледи в следващите десет години да бъдат изградени комерсиални космически станции, стига американската Национална космическа агенция на САЩ(NASA) и предприемачите от частния сектор да успеят да преминат сложния преход от държавно към частно изграждани и управлявани съоръжения, смятат експерти, цитирани от Space.com, съобщава Фокус.

“Това е вълнуващ момент”, казва Алекс МакДоналд от NASA. “Ще имаме възможност да проведем експеримента на частно притежавани съоръжения, ако вие сте в състояние да осигурите финансиране”, посочва той в обръщение към представители на компании по време на конференцията NewSpace 2015 на фондацията Space Frontier.

Агенцията използва Международната космическа станция (МКС) за изследвания и за да изучи и намали човешките и технологичните рискове при изпращане на хора отвъд ниската земна орбита. Необходимостта от орбитална лаборатория няма да отпадне след пенсионирането на МКС през 2024 година, както се планира в момента.

NASA не възнамерява да изгради друга космическа станция в ниска орбита, а да закупи такива услуги от частния сектор. В момента частни компании използват МКС за провеждане на експерименти, комерсиални проучвания и изстрелване на малки апарати, наречени кубсат (cubesat). Когато частната индустрия създаде платформи за дейности като отглеждане на протеинови кристали, изстрелване на спътници или провеждане на изследвания върху плъхове, NASA ще спре да се занимава с тях, за да освободи време и пространство за друга работа, отбелязва директорът на Националната лаборатория на NASA на МКС Мерибет Едийн и добавя, че Агенцията няма да е основен ползвател на комерсиална космическа станция.