Радвам се, че има скок на потреблението. Надявам се да не е само в резултат на проверките. Това отговори министърът на икономиката Божидар Лукарски на въпрос за повишеното потребление по бензиностанциите с 10-12 %, предаде репортер на БГНЕС.

Относно критиките към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Българския институт по метрология, свързани с числеността, заплатите там и функционалната им ангажираност, Лукарски заяви, че контролните агенции са с ясно разписани законови правомощия и не е въпрос на раздут щат. В момента подготвяме законодателни промени, които са свързани със засилването на контрола по бензиностанциите, добави икономическият министър.

БГНЕС припомня, че на заседанието на Министерски съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Тогава той разпореди и проверките да продължат във всички посоки и навсякъде. "Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция "Митници", се оказва, че харчим по-малко гориво", каза още тогава Бойко Борисов.