В детския павилион на откритото във вторник авиационно изложение МАКС-2015 руският президент Владимир Путин разгледа странно изобретение - летяща брадва. Тя е дълга около половин метър и тежи едва 200 грама. Освен това той получи като подарък паста за заби и гигантски часовник за полети в Космоса, съобщава НТВ. "А може би ще измислите и летяща ютия", пошегува се президентът. След това той пожела на децата успехи с новите проекти. С него бе престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед ал Нахаян.
В изложбата участват повече от 150 чуждестранни корпорации и компании от 30 страни, включително и от Западна Европа. Авиосалонът бе посетен и от краля на Йордания Абдула II, които има звания фелдмаршал на въоръжените сили и маршал на ВВС.

Всъщност, летяща брадва показаха още през 2010г. десетокласници от Кемерово в Сибир. Техният "летателен апарат" развиваше 65-70 км в час и се управляваше с корда, правейки обиколки в кръг.

Ръководителят на учениците обясни, че те просто искали да експериментират с някаква екзотична идея, която другите посрещали с въпроса "Абе, вие да не сте откачили!".

"Надяваме се в бъдеще идеята за летяща брадва да се използва в авиацията или космонавтиката, а засега може с нея да се заснеме детски филм-приказка, например как героят мечтае брадвата сама да сече дърва", разказва едно от момчетата.