Лична трагедия е една от причините Мирослав Кирчев да не успее да се пребори за медал на световното първенство по кану-каяк в Милано. Седмици преди надпреварата е починала майка му. Това стана ясно на пресконференция на федерацията. Кирчев не се яви пред медиите, тъй като все още не е възстановен психически след преживяната лична трагедия.

Българинът завърши на седмо място на финал "А" на едноместен каяк 1000 метра и спечели квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро, а на неолимпийската дисциплина 500 метра се нареди шести. Личната треньорка на Кирчев - Ева Пашева, заяви, той е изключителен боец и това, което е постигнал на световното първенство е истински подвиг.

"Подготовката вървеше много добре до Европейските игри в Баку, където той се класира четвърти. Пет дни след Баку майка му почина внезапно. Той преживя истински шок, а когато пристигна в родния си град влезе през една стъклена врата и целия се наряза. След това се наложи да бъде зашит. 50 дни преди световното първенство бяха кошмар за него и за мен. Аз му бях майка, треньор и психолог. Неговият успех в Милано е прекалено голям, защото той беше рухнал психически. Но аз знам, че е мъжко момче и в Рио ще покаже качествата, които природата му е дала", обясни Пашева.