Сирийският президент Башар Асад заяви, че е отворен за коалиция срещу групировката "Ислямска държава", но даде знак, че има малък шанс това да стане като добави още съмнения към осъществяването на руския план за алианс срещу терористите.

Инициативата, предложена от Русия – основен поддръжник на Асад, предполагаше сирийското правителство да се присъедини към страните от региона, подкрепящи бунтовниците и да се обединят срещу "Ислямска държава", която контролира широки територии в Сирия и Ирак.

В интервю, цитирано от агенция Ройтерс, Асад заяви, че правителството няма да отхвърли подобен алианс, въпреки че не е логично "страните, които подкрепят тероризма, да бъдат тези, които ще се борят с него".

Неговите думи са насочени към правителства като тези на Турция и Саудитска Арабия, които подкрепят бунтовническите групи в Сирия, които се опитват да свалят от власт президента през последните четири години на гражданска война в страната.

"Ние нямаме възражения. Важното е да бъдем способни да формираме алианс за борба срещу тероризма", каза той в интервюто за контролираната от "Хизбула" телевизия "Ал Манар".

Думите на президента идват въпреки категоричния отказ на Саудитска Арабия да участва в подобни съюзи. Рияд, също като Вашингтон, иска свалянето на Асад от власт и го обвинява за възхода на групировката "Ислямска държава".