Бронирани машини и военни с картечници пазят от вторник границата ни с Македония от евентуални бежански набези.

Трите пункта – „Гюешево“, „Златарево“ и „Станке Лисичково“, изглеждат като по време на война, разказва репортаж на Нова ТВ.

До момента обаче нито един имигрант не е опитал да премине границата със западната ни съседка.

Жителите на Гюешево казват, че не се притесняват от присъствието на военни и техника в района. Това ги карало да се чувстват по-сигурни.

В последните дни хиляди бежанци от Близкия Изток, Централна Азия и Севера Африка буквално заляха границите на съседните Македония и Сърбия. Двете страни от вчера вече не спират бежанците и започнаха да ги пускат при определени условия.

Бежанският поток същевременно достигна границите на Унгария.

Имигрантите идват от Гърция, на чиито брегове само през юли стъпиха 50 000 души и изразходваха оскъдните ресурси изпадналата в криза страна. Повечето от хората прекараха няколко нощи на открито, след като Македония затвори границата. Сръбските власти и благотворителните организации работят заедно – осигуряват храна, палатки и първа помощ на хилядите, надяващи се да стигнат до свободното от граничен контрол Шенгенско пространство.

Проблемът обаче ще се задълбочава, защото Унгария, която е част от Шенген, продължава да строи висока 3 метра и половина ограда по 175-километровата си граница със Сърбия.  

Във вторник вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че рискът България да бъде подложена на същия бежански натиск, както Македония, е относително нисък.

Още по темата гледайте във видеото.