Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са процес с неизвестен краен резултат. Това становище изрази германският канцлер Ангела Меркел след разговори с Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в германската столица.

"Федералното правителство счита, че преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са "процес, при който краят е неизвестен", заяви ръководителят на правителството на Германия. Според Меркел на този етап Германия стои на позиция за дискусия в областта на регионалната политика. Скоро преговорите може да пристъпят към консултации относно частта , свързана с развитието на правната система.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС продължава от 2005 г. насам. Страната трябва да покрие изисквания по 35 секции, които обхващат всички сфери на социалния, политическия и икономическия живот на страната.

По-рано днес турският премиер призова германското правителство да подкрепи Анкара в стремежа й за присъединяване към ЕС. "Очакваме от Германия да ни подкрепи по пътя, който води към ЕС и в процеса по присъединяване. Искаме Германия да се ангажира повече, отколкото го правеше досега", заяви Ердоган на конференция, организирана от Германското дружество за външна политика.