С похода към Европа те търсят сметката на държави, които навремето са ги ограбвали

- Г-н Алгафари, новата бежанска вълна можели да застраши България?

- Въпросът, който стои не само пред България, но и пред цяла Европа, е, че 15 млн. сирийци са си приготвили куфарите...

- 15 милиона?

- Да, толкова са останалите в Сирия, които все още не са тръгнали, но всеки момент ще поемат към Европа. Затова лидерите на Европа имат 3 варианта за изход от ситуацията. Първият е тези хора да бъдат избити по границите, което е абсурдно, защото не кореспондира с хуманността и ценностите на Европа. Вторият е да отворят границите и да ги пуснат свободно в Европа. И третият вариант е

Европа и САЩ

да разрешат

конфликта

в Сирия. Те имат нужното влияние да успокоят нещата, а не хората да бягат насам.

Както е известно, при предишните режими - добри или лоши, бежански потоци нямаше. Сега след този невъобразим хаос, след като хората бяха доведени до оскотяване, след като им взеха и малките ресурси, които имаха, положението стана неудържимо.

- Нашите управляващи ни успокояват, че голямата бежанска вълна ще ни подмине?

- Тръгнат ли повече бежанци през съседите, и при нас ще има увеличение. Големият въпрос, който ни засяга, е, че тези хора не желаят да останат в България. Тяхната цел е Европа - Германия, Швеция, Англия, Норвегия.

- Защо според вас България е първа в списъка на нежеланите от бежанците дестинации? Имало такъв наръчник, който се разпространявал сред кандидат-имигрантите.

- Със сигурност е така, защото хората, минали оттук, видяха, че с тези 65 лв., които Агенцията за бежанците я им дава, я не, е абсурдно да се живее. Затова те ни заобикалят и търсят по-пряк път към държавите, които в продължение на векове ограбваха техните богатства. Дето се вика, дойде време да им потърсят сметка.

Разбирате ли, днес за гражданите на Близкия изток Европа е една държава, която им дължи много, и те тръгват да си го вземат.

- За 1 г. бежанската вълна у нас се е увеличила двойно. Това ли е пределът?

- Смятам, че

потокът ще

продължи да

върви още дълго

Защото това вече не е само бягство от войната. Това е основно имигрантска вълна. Това са хора, останали без работа и без покрив.

Но както е тръгнало... Нека от САЩ да не приказват, че се бият с “Ислямска държава”, след като те самите я създадоха, въоръжиха и финансираха чрез Саудитска Арабия.

Въздушните удари по ислямистите в момента са абсолютна измама. На САЩ не им трябва военна победа в региона,

за тях е изгодно

регионът да е

дестабилизиран, защото по този начин се оказва натиск върху политиката и икономиката на Европа.

- Според вас българите вече приемат ли бежанците?

- Хората у нас се делят на три по отношение на бежанците. Първо е правителството. Втората част са обикновените българи, които разбират мъката на тези хора и ги приемат. Третата част се състои от българи, които са обвързани с каузи на псевдопатриотизъм и национализъм и които си правят имидж на гърба на това огромно нещастие.

- Някои бежанци ни обвиняват и в ксенофобия. Заслужаваме ли това?

- Когато искаш мед от хралупата, трябва да си готов да понесеш и болката от жилото. Не може да пращаме окупационни войски в Ирак и Афганистан, да съдействаме за разрушаването им и след това да очакваме, че няма да има последствия.

- Нашите рейнджъри обаче не са разрушавали нищо нито в Ирак, нито в Афганистан.

- Да, но бяха в тази коалиция, която трябваше да унищожи средствата за масово поразяване на Саддам Хюсеин, а се оказа, че такива оръжия просто няма. Разбирам американските и английските войници защо са там, но нашите - така и не ми стана ясно. В един момент и нас започнаха да ни възприемат като окупатори.

- В Сирия обаче наши войски не е имало?

- Да, но

българско

оръжие там се

продаваше на

поразия

И днес то сее смърт както в ръцете на опозицията, така и на правителствените войски. И сега дойде време тези страдалци да ни поискат сметката.

- Но дори и да имат такова желание, европейците практически няма как да приемат всички, страдали от колониализма.

- Вероятно е така, но да не се бяха месили в делата на тези държави. Никой не бягаше от Сирия и Ирак, преди да почнат да падат бомбите. Нима не се разбира, че войните в този регион почнаха не толкова заради диктаторите Саддам Хюсеин и Башар Асад, а заради огромните залежи от нефт.

- Но обикновеният българин казва: То за нас няма, а сега трябва да храним и чужденци.

- Прави са. Както са прави обаче и бедните сирийци, които за разлика от своите политици са загубили всичко - дори покрива над главата си.

- Българинът по природа е толерантен, затова как ще коментирате случаите на ксенофобия, ваш брат не бе пуснат в басейн в Свиленград?

- Стигам до извода, че тези хора гледат не дали си българин, или сириец, а какъв е цветът на кожата ти. Не само чужденци, но и по-мургави българи са спирани пред басейните. Това са грозни ксенофобски простотии.

- Но под повърхността се чуват съмнения, че сред бежанците към Европа се промъкват и ислямисти, терористи?

- Дайте да помислим реално. Тези, които взривиха Сарафово, дали са влезли като бежанци, или през парадния вход с изрядни документи на бели държави като Канада и Нова Зеландия? Бежанците или имигрантите, както предпочитам да ги наричам, се предават директно на Гранична полиция, снемат им се биометричните данни,

минават на разпит

до седмо коляно

А в Агенцията за бежанците пък има цяла комисия от следователи, която проверява отпечатъци. Смятате ли, че терорист ще тръгне така и ще рискува да остави своите следи в базата данни? Аз не смятам. Днес терористите се организират по съвсем друг начин.

- Какво още трябва да направи властта, за да облекчи кризата с бежанците?

- Че няма как да спрем вълната - е ясно. Вместо да ги мъчим по лагерите и да се чувстваме неловко, че не можем да им уредим елементарни условия за живот, нека ускорим издаването на документите. Какво е това чудо - в Македония бежанците стигат за 4 часа от гръцката до сръбската граница, а тук чакат по 6 месеца. 1 месец е напълно достатъчен. Така ще спестим на държавата доста пари.

Тук му е мястото да съобщя, че тези дни помолихме кмета на София Йорданка Фандъкова общината да ни предостави сграда за училище за децата на сирийските бежанци. Тя обеща и ми се ще да вярвам, че ще стане. Става дума за тези, които ще останат в България. Повечето са завършили тук, знаят езика.

- И последно - вярно ли е, че сте напуснали БСП?

- Повече няма да бъда обвързан с нито една политическа партия, в това число и с БСП. Смятам да заработя на ново поприще като писател и не искам да деля читателите са на сини и зелени.