На 19 август срещу екссекретаря на Комисията за борба с трафик на хора бяха повдигнати две обвинения. Точно 24 дни преди това - на 27 юли, Държавният департамент за първи път от 2001 г. ни постави във втора група на държавите със “специално наблюдение.

На 19 август една държавна чиновничка - Антоанета Василева, изгря в криминалните новини. Бившият секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора получава две обвинения от Софийската градска прокуратура - за 200 940 лв. , дадени на фондации без обществена поръчка, както и за подпис, който рангът ѝ не позволявал, с който пък набавила облага за себе си за 3 607 лв. До този ден Антоанета Василева

е толкова

неизвестна за

медиите, че дори

някои сайтове

слагат снимката

на съпругата на

Цветан Василев,

която носи същото име и фамилия.

Всъщност Антоанета Василева се занимава с борбата с трафика на хора още от самото начало на правителствените усилия в тази посока. Тя става секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора през 2007 г. Това е вторият по височина пост в комисията, която се председателства от вицепремиер. По това време председател на националната комисия е Даниел Вълчев и Василева била негова лична кандидатура.

След това остава на поста си и при управлението на ГЕРБ, когато председател на комисията става вицепремиерът Цветан Цветанов. Двамата успяват да работят изключително добре и Василева дори използвала това, за да заобикаля административните процедури и в резултат в документацията на комисията имало много пропуски. Василева остава на поста и в началото на управлението на правителството на Пламен Орешарски, когато председател на комисията става вицепремиерът Цветлин Йовчев. Именно вместо него се е разписала Антоанета Василева според едното обвинение. Като установил това, Йовчев я уволнил и предал сигнала на прокуратурата. На поста бе назначена Гергана Алексова, която била кандидатура на БСП, но натиск за смяна на Василева не е имало. Дисциплинарното наказание на Василева обаче е отменено от служебния кабинет на Георги Близнашки в средата на 2014 г. И тя остана на поста си до юни 2015 г., когато заради разследването сегашният председател на комисията - вицепремиерът Меглена Кунева, я освободи и назначи временно изпълняващ длъжността.

Вицепремиерът е задължена от Закона за администрацията да я освободи при разследване на злоупотреби, отговориха от кабинета на Кунева пред в. “24 часа”.

Експертите по трафика на хора - главно на жени и деца за проституция и просия, виждат обаче връзка между обвинението на Василева и представения 24 дни преди него доклад на Държавния департамент на САЩ по трафика на хора за 2014 г.

Държавният секретар Джон Кери, който наскоро бе и в България, обявява анализ на ситуацията в 188 държави, а периодът, който е изследван, е април 2014 - края на март 2015 г. Оказва се, че

за първи път

от 2001 г.

България изпада

от втората група

страни,

които не покриват всички изисквания за борба с трафика на хора, но полагат видими опити в тази насока, в предпоследната група със специално наблюдение.

Там са държавите, които покриват онази втора група на упоритите, но имат съществени проблеми при изпълнението на целите и задачите за противодействие на трафика на хора. След нас са държавите, чиито правителства не полагат усилия да се справят с износа на жени и деца. Компания във втората група със специално наблюдение ни правят над 45 държави.

Сред екзотичните ни партньори по съдба са Антигуа и Барбуда, Буркина Фасо, Бирма, Джибути, Източен Тимур, Тринидад и Тобаго и по-малко екзотични като Катар, Китай, Ливан, Украйна, Куба и т.н.

Как изглеждаме в очите на Държавния департамент? Американските анализатори установяват, че двете убежища за жени - жертви на трафик, са преустановили своята дейност. Специализираната помощ за деца и мъже, които също стават жертва на трафик, въобще липсва, защото няма достатъчно служебен състав и поради общата политическа нестабилност. САЩ преброяват значително по-малък брой трафиканти, които са били осъдени през последната година, като за повечето от тях са издадени условни присъди.

Джон Кери обаче хвали България за активността в разследванията за трафик на хора срещу хора, заемащи публични длъжности, както и срещу полицейски служители. 

Тук най-вероятно комисията, ръководена сега от вицепремиера Меглена Кунева, е подала данни за проверката срещу Антоанета Василева.

8 препоръки се отправят към България. Като най-важните са да има обвинения и осъдителни присъди,

държавата да

гарантира грижи

за жертвите,

да имаме национален план за действия, да обучаваме прокурори и съдии за тези дела, както и да създадем информационна система, която да идентифицира жертвите.

В предишните доклади се посочва, че българските жени и деца са обект на сексуален трафик особено в София, курортните райони и граничните ни градове. 16 държави са посочени като места, където българи проституират, а децата насилствено просят. Географията на този бизнес включва Австрия, Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Македония, Испания, Швейцария, Турция, Англия.

В друга група са държавите, където българите са подлагани на насилствен труд - сред тях освен горната група са Литва и дори Замбия.

Ясно е, че циганите са голяма част от жертвите на трафик. Българчета са регистрирани да просят по улиците освен на България и на Гърция, Италия, Швеция, Англия.

Иначе по години в докладите на Държавния департамент изглеждаме така:

2010 г. ни хвалят

усилено заради

инициативи на

Националната

комисия за борба

с трафика

на хора.

По това време Цветан Цветанов я ръководи като ресорен вицепремиер. Отбелязват се и 15-те години затвор, които са приети като нов член в Наказателния кодекс. В новия доклад от 2015 г. пак споменават това строго наказание, но с уточнението, че то не се прилага от съдиите в България, които раздават само условни присъди за трафика на хора.

2011 г. Червената точка за България е, че правителството идентифицира все повече жертви на трафик и увеличава държавното финансиране. През 2015 г. критиката обаче е, че то е спряно.

Най-положителният доклад е през 2012 г. заради осъдителните присъди на трафиканти на жени и деца.

През 2013 г. докладът вече не е така благоприятен - хвалят държавата, че е отпуснала повече пари за убежища на жертви на трафик, но че в тях се настаняват все по-малко хора. Пак ни критикуват за малко раследвани официални лица и полицейски служители. Хвалят ни, че имаме план за действие, за чиято липса пък през 2015 г. ни критикуват. През 2013 г. САЩ забелязват, че правителството е открило 14 убежища за деца, които за жертви на трафик, както и възможността чужденци, за които е доказано, че са жертви на трафик, да получат краткосрочни разрешителни за престой у нас.

Според кабинета на Кунева обаче докладът за тази година обхваща всъщност период, през който Василева е била секретар на комисията и не би могло да има връзка между освобождаването ѝ и негативния доклад.

Меглена Кунева: Вече работим по забележките

Правителството вече има програма за борба с трафика на хора и в нея са взети мерки именно по доклада на Държавния департамент, заявиха от кабинета на вицепремиера Меглена Кунева пред в. “24 часа”.

Правителството въвежда и нови моменти в борбата с трафика, като вече няма да се следи единствено за сексуална експлоатация на жени и деца. Фокус се поставя и върху трудовата експлоатация, която също е доста разпространена. Също досега не се прави връзката мигранти - трафик, а тя съществува. Много от бежанците са жертви на трафик, ще има специални информационни сесии и обмяна на опит за служители на ДАБ, гранични полицаи и т. н. Също така се възобновява работата на приютите за жертвите на трафик.

Мерките включват възобновяване на работата на приютите, но след провеждане на обществена поръчка, по-добри механизми за идентифициране на жертвите на трафик и пр.

Една от най-сериозните критики в доклада всъщност не е към правителството, а за твърде малкия брой ефективни присъди, както и за намаления брой обвинения срещу трафиканти. Необходимо е съдебната власт да припознае своята отговорност. Отделно жертвите се страхуват да свидетелстват, коментираха още от кабинета на Кунева.

Бюджетът на приютите и цялата комисия е намален заради ограничените възможности на държавата, казаха още от кабинета на вицепремиера. Имало обаче достатъчно финансиране по европроекти, които националната комисия изпълнява.

Полицай помага на гаджето си да стане проститутка в Германия

Една от функциите на Националната комисия за борба с трафик на хора (НКБТХ) към Министерския съвет е да настанява в приюти жертви на трафик на хора.

Според докладите на НКБТХ това са предимно жени, които са проституирали в чужбина и в България. Те имат нужда от реинтеграция в обществото и от закрила, защото често сводниците ги заплашват, особено когато трябва да свидетелстват срещу тях. Много от делата се водят с години. Някои от жертвите на трафик, които трябва да бъдат настанени в приюти, отказват и искат да се приберат в семействата си.

Типичен пример за трафик на хора е следната история, в която участие има и действащ полицай. През 2011 г. Гергана Славчева от сливенското село Войводиново се

запознала по фейсбук с Петко Тодоров

Месец по-късно той й казва, че е полицай. Момичето се оплакало, че семейството няма пари.

Двамата се срещнали през лятото на 2011 г., Петя му казала, че иска да работи като барман или сервитьор в чужбина. Постепенно се сприятелили, а по-ксъно връзката им станала интимна. Когато ченгето празнувало рождения си ден в Пловдив Петя му споделила, че иска да замине за Холандия и да работи като проститутка в Австрия или Германия. Приятелят й полицай й казал, че това си е нейно решение. Въпреки това й предложил да я свърже с негов познат, който щял да пътува за Германия, за да работи в строителството. Обещал да й даде 100 лв., а тя щяла да му ги върне, когато заработи.

В края на януари 2012 г. родителите на Гергана не знаят с какво ще се занимава в чужбина. Изпращат я заедно с приятеля й Петко за летището в София. Така

момичето се качва 

на самолета за

Дортмунд,

придружавано от приближения й полицай, който всъщност заработвал и като сводник. Когато пристигнали в града, той настанил Гергана в дома си. Там имало още една проститутка. Момичето от Войводиново си наело витрина на пиацата и започнало работа.

Три дни след като отпътувала обаче брат й влиза във фейсбук профила на сестра си. Момчето прочело всичките й разговори с Тодоров. Там подробно било описано как ще замине за Германия, за да работи като проститутка, и така да изкарва пари. Момчето веднага казало на баща си.

Притеснен, родителят се обадил на униформения, но двамата се скарали по телефона. Бащата на Гергана настоявал дъщеря му веднага да се прибере в България. Три дни по-късно пишман-проститутката взела автобус за родината и се върнала у нас. Билетът й бил купен от Тодоров.

Бащата на Гергана пуснал молба в ДАНС, че дъщеря му е жертва на трафик на хора. Започнало разследване срещу полицая и неговия приятел, който отвел момичето до Дортмунд. Ченгето е дисциплинарно уволнено от МВР през 2014 г. Срещу полицая има и съдебно дело за трафик на проститутки.