Независимият изследователски институт SRI International е получил от Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната (DARPA) 4,7 милиона долара за разработването на батерия, която изчезва по дадена команда, пише FastCompany. Финансирането на проекта е част от програмата на DARPA „Програмируеми изчезващи ресурси", която цели създаването на електроника за бойното поле, която може да се „разтваря в обкръжаващата среда".

Агенцията отвори програмата за участници в началото на 2013 година, като обяви, че иска да създаде „временни електронни устройства", които променят физическите и химическите си свойства, без да бъдат потопени във вода.

Целта е те да не могат да попаднат в ръцете на врага, който би могъл да ги открие на бойното поле. „DARPA търси начин да направи електроника, която трае толкова дълго, колкото е необходимо. Изчезването на устройствата може да бъде задействано от изпратен от команден пулт сигнал или от едно или няколко условия в околната среда, каквато е температурата", се казва в обявлението на агенцията.

SRI International е натоварена с разработката на силициево-въздушна батерия за постигането на целите на програмата. Изследователският институт е един от постоянните партньори при научни разработки на Пентагона. Организацията е известна с работата си по създаването на компютърната мишка, цветната телевизия, първите фази на технологията за Siri и дизайна на Дисниленд.