Когато бяха показани брадвата и дрехите на убитата от Мерт малка Джейда, баща й Орхан Реджеп не успя да сдържи сълзите си. Веднага след заседанието той тръгна заплашително към подсъдимия, при което Мерт бе отведен през страничен изход. Между Мерт и Орхан застанаха 4-ма полицаи. "Ти ще страдаш", просъска към убиеца бащата на детето, собщава 24родопи.ком. Афектираният мъж поиска да влезе и в специализирания автомобил, с който убиецът бе отведен, но бе спрян от свои близки. 28 години затвор получи 19-годишният Мерт Шукрия Мехмед за грабежа (откраднати 250 лева и два джиесема - б. р.) и последвалите изключително жестоки убийства на 7-годишната Джейда Реджеб и майка й Джейлян Юсуф в Джебел. Той ще лежи още 2 години за 5 други престъпления, предимно кражби. "Ще обжалвам пред Апелативния съд", заяви Мерт. 

Реално Мерт Мехмед получи наказание „Доживотен затвор“ от състав на съда, с председател Деян Събев, но редукцията се налага заради съкратената процедура. Тийнейджърът направи пълни самопризнания и поиска съкратена процедура, за да си гарантира свобода някой ден. Страшилището от Джебел ще излезе на свобода 48-годишен.

Мерт е осъден да заплати 150 125 лева кръвнина на майката на Джейлян, 150 125 лева на бащата на убитата жена и 150 000 лева на бащата на 7-годишната Джейда, информира 24rodopi.com. 

Прокуратурата поиска максималната предвидена в закона присъда за грабеж, придружен с убийство - 30 години затвор при първоначален строг режим. Поради младата възраст на подсъдимия, държавното обвинение не можа да поиска най-тежкото наказание-доживотен затвор без право на замяна.

„Не считам, че поради младата му възраст, Мерт Мехмед трябва да бъде погален от правосъдието. Едно дете остана завинаги на 7 години заради арогантността и жестокостта на един 19-годишен мъж. Човек, който влиза да краде с брадва, то той влиза, за да убива. Убива за 250 лева. Тази жестокост не бива да бъде толерирана. Личното мое мнение като юрист е, че каквато и присъда да получи обвиняемият, тя няма да е достатъчна и няма да го превъзпита. Той извършва това престъпление след като вече има 6 други присъди, от които е нямало ефект. Само заради младата му възраст законът го пази, колкото и грубо да звучи. В противен случай, ние щяхме да поискаме доживотна присъда без право на замяна. Защото от затвора се излиза, но от гроба не", заяви адвокатът на частния обвинител Орхан Реджеп.