Синдромът на ниския мъж, наричан също Наполеонов комплекс, наистина съществува, установиха американски учени, чието изследване показа, че мъжете без самочувствие са три пъти по-склонни да извършат насилие в сравнение с чувстващите се удобно в кожата си, съобщи в. "Дейли телеграф".

Макар и да се смята, че мачовците са по-склонни към агресия, всъщност не по-малко опасни са аутсайдерите, които не отговарят на стереотипите за пола.

Учени от Американския федерален център за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта твърдят, че мъжете могат да страдат от стрес за несъответствие, когато смятат, че се разминават с традиционните норми за пола им. Изглежда това ги прави по-склонни към агресивност и насилие. Връзка между стреса за несъответствие и употребата на алкохол няма.

За изследването си учените са анализирали отговорите на 600 мъже на възраст от 18 до 50 години.

Според защитниците на теорията за Наполеоновия комплекс, представителите на силния пол, които не се чувстват мъжествени, се стремят към власт, война и завоевания.

Миналата година учени от Оксфордския университет стигнаха до извода, че дребните хора се по-недоверчиви и параноични и са по-склонни да мислят, че другите ги зяпат или говорят за тях.