Населението на света расте, а с него и нуждата човечеството да се храни и да използва ресурсите на планетата по-отговорно.

В търсене на правилния подход доста храни се сочат като проблемни - бадемите, заради многото вода, която се изразходва за тях, царевицата, заради това, че не може да съжителства с други култури, телешко - заради парниковите газове. Във всеки от тези случаи има някакви основания за обвиненията.

Съществува обаче един вид храна, в чиято защита не може да се каже почти нищо. Тя се отглежда на огромни територии, изисква горива, за да се доставя навсякъде по света, и не добавя нищо ценно към менюто ни.

Става въпрос за салатата и има няколко причини, поради които трябва да преосмислим просъствието й в чиниите си, пише "Вашингтон пост".

Зелената салата е много бедна на нутриенти

Най-зле в това отношение е марулята, за чието производство на практика само се хабят ресурси.Четири от петте вида храни с най-малко калорийно съдържание за 100 грама са съставки на зелената салата - краставици, маруля, репички и целина. Причината е огромното съдържание на вода в тях. За парите, които ще похарчите, за да приготвите зелена салата, можете да си вземете различни видове други зеленчуци, които със сигурност ще са по-богати на хранителни вещества. 

Салатите зааблуждават хората на диета и ги карат да взимат лоши решения

Много от ястията, кото се предлагат като салати в ресторантите, като цяло не се различават от останалите пълни с калории апетитни неща в менюто. Единствената разлика са няколкото листа маруля, сложени вътре за да минава ястието за диетично.

Марулята държи някои незавидни първи места в света на храната

Марулята е най-изхвърляният зеленчук на планетата. Според данни, цитирани от "Вашингтон пост" над 450 хиляди тона салата отиват на боклука всяка година.

Освен това марулята, заедно с останалите зелени листни зеленчуци, е източник номер едно на болести, разпространявани чрез храна.

Зелената салата има и предимства, разбира се. Голяма купа от нея може да ви спре да си сипете допълнително спагети. Салатите, които си правим вкъщи, не са като тези, които ядем в ресторантите.

Няма нужда да се опитваме да се откажем изцяло от яденето на този вид зеленчуци, но докато се опитваме да измислим как да използваме ресурсите на планетата отговорно и устойчиво, е добре да знаем, че на зелената салата може да се гледа не само като на основна част от менюто, но и като на лукс, за чието производство се прахосват ценни ресурси.