Facebook ще навърши десет години тази седмица. По този повод компанията за социологически изследвания Pew е извършила проучване сред 1801 пълнолетни американци за това какво харесват и какво не харесват в социалната мрежа.

Резултатите от допитвате показали, че това, което ни привлича е и това, което ни отблъсква от тази интернет платформа - начинът на споделяне на снимки и друго лично съдържание.

Най-честото оплакване, изразено от 61 процента от анкетираните е прекаленото споделяне. Около 36 на сто заявяват, че никак не харесват хора, които споделят твърде много информация за себе си, а други 25 процента казват, че донякъде не харесват такива потребители.

В подобни съотношения членовете на социалната мрежа изразяват притеснение, когато лицата или имената им се появяват в чужди публикации без позволението им. Особено силно е неодобрението на такива постове сред родители на деца, чиито снимки са публикувани без разрешението им. 57 процента от тях изразяват остро неодобрение.

В същото време гледането на снимки и видеоклипове на хора от приятелската мрежа е най-важната причина за използването на Facebook, посочена от 47 на сто от участниците в проучването.

Специалистите от Pew изследват и идеята, че гледането на снимки в социалната мрежа за много хора е форма на мазохизъм. Някои психолози твърдят, че социалните медии могат да бъдат причина за депресии, провокирани от завист към живота на другите или тревога, че пропускаме нещо. Поне на съзнателно ниво, това не е нещо, което ни тревожи, според резултатите от анкетата на Pew.

Само 5 процента са заявили, че никак не харесват постове, показващи събития, в които не са участвали. Мнозинство от 84 на сто от анкетираните са посочили, че това не ги притеснява.